Zaczął wkładać mięso mielone do środka cebuli. Na widok efektu końcowego dostałam ślinotoku!
Jesteś dobrym kucharzem? Znajomi są pod wrażeniem tego, jak przyrządzasz potrawy? Zaufaj mi, że nie widziałeś jeszcze wszystkiego!
03.07.2015 | aktual.: 20.03.2024 11:25
Ten przepis na początku nie wydaje się zbyt ciekawy, ale z każdą sekundą zaczyna intrygować coraz bardziej... aż cieknie ślinka! Chyba już wiesz, co zrobisz na następnym grillu? Zaskoczysz swoich gości i po raz kolejny udowodnisz, że kreatywność to nieodzowna cecha każdego dobrego kucharza.
Grillowane mięsne kule w cebuli.
Czas przygotowania składników: 10 minut.
Czas gotowania/smażenia: około 60 minut. Wszystko zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku lub na grillu.
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
- pół kilograma wołowiny
- 2 żółte cebule
- 1 opakowanie boczku
- posiekana pietruszka, pieczarki i cebulka (według uznania)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego i Worcester
- 1 łyżka brązowego cukru i sosu barbecue
Przygotowanie:
Oczywiście najważniejsze jest to, aby odpowiednio rozgrzać grill w taki sposób, aby się nie dymił.
Większość składników zazwyczaj każdy z nas ma w domu.
Zacznij od obrania cebuli i wyodrębnienia z nich 'muszelek' takich jak na zdjęciu.
Do mielonego mięsa dodaj pietruszkę, ketchup, sosy, pieczarki, przyprawy i posiekaną cebulkę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Z gotowej masy uformuj kule i otocz je dwoma połówkami 'cebulowych muszelek'.
To, co powstało owiń boczkiem. Konstrukcję zabezpiecz wykałaczkami.
Kule połóż na grilla i cierpliwie czekaj na efekty. Gdy weźmiesz pierwszy kęs, będziesz wiedział o co mi chodzi. Czas pieczenia to około 40 minut. Podczas ostatnich 10 minut, posmaruj cebulową kulę swoim ulubionym sosem do barbecue.
Gotowe danie posyp pietruszką i delektuj się jego smakiem.