Ta zapomniana przez Polaków potrawa jest banalnie prosta. Jej smak jest kultowy

Nie ma to jak tradycja. Dlatego, nie powinno nikogo dziwić, że chętnie przygotowujemy potrawy, których receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Do kategorii tych dań, należy zaliczyć pampuchy. Jak przygotować tę potrawę i w czym tkwi ich wyjątkowość?

PampuchyPampuchy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=oaSs7cSDOnY
Karol Wiak

Czym są pampuchy?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że nie każdy jest w stanie rozpoznać potrawę ze zdjęcia. Pampuchy, bo o nich mowa, to rodzaj dania, które jest serwowana w określonych częściach naszego kraju. Jest to rodzaj tradycyjnych klusek gotowanych na parze lub bułeczek z ciasta drożdżowego. Ich korzeni należy się doszukiwać przede wszystkim na Kujawach, jednak w dość szybkim czasie zyskały popularność w całym naszym państwie. Występują również pod innymi nazwami - np. buchty, parowańce. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyca.

Obrazek
Przygotowanie pampuchów - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=oaSs7cSDOnY

Co ważne, można je podawać na słodko lub słono, z rozmaitymi dodatkami. Na Lubelszczyźnie przyrządza się je np. z soczewicą lub kapustą i grzybami, a Wielkopolsce i na Górnym Śląsku - bez żadnego nadzienia. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub smaczna przekąska. Przepisy na pampuchy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. My postanowiliśmy zaprezentować jeden z nich!

Jak przygotować najlepsze pampuchy?

Tradycyjna receptura, wyjątkowy smak i łatwość przygotowania - już dziś warto przygotować ten przysmak, który jest dobrze znany w wielu regionach Polski.

Składniki:

         
  • szklanka mleka
  • pół kilograma mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Nasze kluski na parze przygotujemy w prosty sposób. Rozpoczynamy od zaczynu drożdżowego. Do drożdży dodajemy mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, masło, jajka i sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić nam od ręki. Następnie należy je zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy minie ten czas, przystępujemy do formowania kuleczek o średnicy 7 cm i następnie lekko je spłaszczamy. I teraz znowu odstawiamy do wyrośnięcia.

Obrazek
Kluski na parze - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=oaSs7cSDOnY

Czas na gotowanie - pampuchygotujemy na parze łącznie przez 5 minut (po 2,5 minuty na każdej ze stron). Najlepiej będzie to robić w parowarze, robotach z funkcją gotowania na parze lub w sitku. Nasze danie można podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Smacznego!

Lubisz powracać smakiem do czasów dzieciństwa? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na tradycyjny sernik:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"