Ta zapomniana przez Polaków potrawa jest banalnie prosta. Jej smak jest kultowy
Nie ma to jak tradycja. Dlatego, nie powinno nikogo dziwić, że chętnie przygotowujemy potrawy, których receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Do kategorii tych dań, należy zaliczyć pampuchy. Jak przygotować tę potrawę i w czym tkwi ich wyjątkowość?
08.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym są pampuchy?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że nie każdy jest w stanie rozpoznać potrawę ze zdjęcia. Pampuchy, bo o nich mowa, to rodzaj dania, które jest serwowana w określonych częściach naszego kraju. Jest to rodzaj tradycyjnych klusek gotowanych na parze lub bułeczek z ciasta drożdżowego. Ich korzeni należy się doszukiwać przede wszystkim na Kujawach, jednak w dość szybkim czasie zyskały popularność w całym naszym państwie. Występują również pod innymi nazwami - np. buchty, parowańce. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyca.
Co ważne, można je podawać na słodko lub słono, z rozmaitymi dodatkami. Na Lubelszczyźnie przyrządza się je np. z soczewicą lub kapustą i grzybami, a Wielkopolsce i na Górnym Śląsku - bez żadnego nadzienia. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub smaczna przekąska. Przepisy na pampuchy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. My postanowiliśmy zaprezentować jeden z nich!
Jak przygotować najlepsze pampuchy?
Tradycyjna receptura, wyjątkowy smak i łatwość przygotowania - już dziś warto przygotować ten przysmak, który jest dobrze znany w wielu regionach Polski.
Składniki:
- szklanka mleka
- pół kilograma mąki
- pół łyżeczki cukru
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki miękkiego masła
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Nasze kluski na parze przygotujemy w prosty sposób. Rozpoczynamy od zaczynu drożdżowego. Do drożdży dodajemy mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, masło, jajka i sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić nam od ręki. Następnie należy je zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy minie ten czas, przystępujemy do formowania kuleczek o średnicy 7 cm i następnie lekko je spłaszczamy. I teraz znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
Czas na gotowanie - pampuchygotujemy na parze łącznie przez 5 minut (po 2,5 minuty na każdej ze stron). Najlepiej będzie to robić w parowarze, robotach z funkcją gotowania na parze lub w sitku. Nasze danie można podawać ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Smacznego!
Lubisz powracać smakiem do czasów dzieciństwa? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na tradycyjny sernik: