Omlet z serdelkami (parówkami). Szybki przepis na śniadanie z jednej patelni

Przepis na omlet jajeczny z serdelkami (parówkami), którym najesz się na pół dnia. Omlet to zdecydowanie sycące śniadanie na cały dzień. Zobacz jak zrobić jego odjechaną wersję z kawałami parówki w środku. Całość można przygotować na jeden patelni, więc zmywania jest bardzo mało. Miłośnicy omletów oszaleją na punkcie tego dania!

Obrazek
Małgosia

Omlet z serdelkami/parówkami - pomysł na szybkie i tanie śniadanie

Serdelki to grube parówki, które idealnie nadają się do tego przepisu. Dzięki większej średnicy stabilnie "stoją" na patelni i nie przewracają się podczas nalewania jajecznej mieszanki.

Omlet z parówkami - Składniki:

5 jajek

3 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

1/2 pęczka natki pietruszki

5 serdelek

200 g tartej mozzarelli

120 g pomidorków koktajlowych

1/2 łyżeczki soli

Śniadaniowy omlet z serdelkami - jak przygotować?

Krok 1

Do miski wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki śmietany oraz 2 łyżki mąki. Następnie wsypujemy pokrojony szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Obrazek

Krok 2

Pokrój kiełbaski na 2 centymetrowe kawałki. Na patelni posmarowanej małem ustaw kawałki parówki.

Obrazek

Krok 3

Następnie do parówek wlej mieszankę jajeczną i posyp serem.

Obrazek

Na wierzchu udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zetną się białka. Uważaj, by ogień nie był za duży, bo spód omleta się przypali.

Obrazek

Krok 4

Omlet z serdelkami jest gotowy! Podaj go posypanego świeżym szczypiorkiem. Z doświadczenia wiemy, że takim śniadaniem mogą najeść się dwie osoby :)

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety