Omlet z serdelkami (parówkami). Szybki przepis na śniadanie z jednej patelni
Przepis na omlet jajeczny z serdelkami (parówkami), którym najesz się na pół dnia. Omlet to zdecydowanie sycące śniadanie na cały dzień. Zobacz jak zrobić jego odjechaną wersję z kawałami parówki w środku. Całość można przygotować na jeden patelni, więc zmywania jest bardzo mało. Miłośnicy omletów oszaleją na punkcie tego dania!
08.10.2022 | aktual.: 09.10.2022 19:50
Omlet z serdelkami/parówkami - pomysł na szybkie i tanie śniadanie
Serdelki to grube parówki, które idealnie nadają się do tego przepisu. Dzięki większej średnicy stabilnie "stoją" na patelni i nie przewracają się podczas nalewania jajecznej mieszanki.
Omlet z parówkami - Składniki:
5 jajek
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
1/2 pęczka natki pietruszki
5 serdelek
200 g tartej mozzarelli
120 g pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki soli
Śniadaniowy omlet z serdelkami - jak przygotować?
Krok 1
Do miski wbijamy jajka, dodajemy 3 łyżki śmietany oraz 2 łyżki mąki. Następnie wsypujemy pokrojony szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2
Pokrój kiełbaski na 2 centymetrowe kawałki. Na patelni posmarowanej małem ustaw kawałki parówki.
Krok 3
Następnie do parówek wlej mieszankę jajeczną i posyp serem.
Na wierzchu udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zetną się białka. Uważaj, by ogień nie był za duży, bo spód omleta się przypali.
Krok 4
Omlet z serdelkami jest gotowy! Podaj go posypanego świeżym szczypiorkiem. Z doświadczenia wiemy, że takim śniadaniem mogą najeść się dwie osoby :)