Przetrwają nawet 25 lat. Warto mieć zapas w spiżarni
"Pyszne, soczyste z naturalną galaretką. Mięsko w słoikach. Idealne na kanapki, biwak pod namiot, w trasę. Bądź po prostu jako domowa wędlina na kanapki" — pisze w swoim poście na Instagramie Anna Hetman.
Hitowe słoiki
Tiktokerka Anna Hetman, publikująca pod nazwą @queen_kanapka, podzieliła się przepisem na mięso w słoikach, autorstwa Adolfa Kudlińskiego. Dzięki unikatowej metodzie pasteryzacji mięso powinno zachować świeżość nawet do 25 lat. Przepis szybko stał się hitem. Filmik zdobył już prawie 2 miliony wyświetleń na TikToku.
Adolf Kudliński to najsłynniejszy polski preppers. Preppersi to osoby przygotowujące się na wypadek kataklizmu lub wojny. Gromadzą zapasy żywności i uczą się sztuki przetrwania w trudnych warunkach. Na swoim kanale w serwisie YouTube Kudliński dzielił się z widzami survivalowymi poradami i przepisami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyśmienite polędwiczki w porach. Spróbujesz raz i przepadniesz
Dzięki procesowi tyndalizacji mięso zachowa świeżość na długie lata. Dlatego właśnie ścisłe przestrzeganie zaleceń jest tak istotne. Tyndalizacja, czyli pasteryzacja funkcjonalna, to sposób konserwacji żywności w puszkach, który polega na 3-krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w jednodniowych odstępach. Nazwa pochodzi od nazwiska irlandzkiego naukowca Johna Tyndalla.
Przetwory w słoikach gotujemy przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego dnia i godzinę w ostatni dzień. Gotowanie powinno się odbywać mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia.
Przepis na apokaliptyczne słoiki z mięsem
Składniki:
- 4 ½ kg karkówki
- 4 ½ kg łopatki wieprzowej
- 2 kg mielonej łopatki
- ½ kg mielonej słoniny
- po 1 łyżce soli niejodowanej na każdy kilogram mięsa
- czosnek granulowany
- suszony majeranek
- suszony lubczyk
- po łyżeczce mielonego jałowca na każde dwa kilogramy mięsa
Sposób przygotowania:
- Wieprzowinę osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do miski wraz z mielonym mięsem i słoniną.
- Posypujemy wszystko solą, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
- Jeśli w misce zebrała się woda, wylewamy ją. Następnie wsypujemy przyprawy, dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy ponownie folią i wsadzamy na noc do lodówki.
- Słoiki dokładnie wyparzamy i wkładamy do nich mięso. Ważne, aby nie zajmowało więcej niż ¾ słoika. Brzegi słoików przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym spirytusem i zakręcamy.
- Proces tyndalizacji trwa trzy dni. Pierwszego dnia gotujemy słoiki 3 godziny, drugiego 2 godziny, a trzeciego godzinę.
- Gotowe mięso w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu.