Przetrwają nawet 25 lat. Warto mieć zapas w spiżarni

"Pyszne, soczyste z naturalną galaretką. Mięsko w słoikach. Idealne na kanapki, biwak pod namiot, w trasę. Bądź po prostu jako domowa wędlina na kanapki" — pisze w swoim poście na Instagramie Anna Hetman.

Mielonka ze słoikaMielonka ze słoika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Hitowe słoiki

Tiktokerka Anna Hetman, publikująca pod nazwą @queen_kanapka, podzieliła się przepisem na mięso w słoikach, autorstwa Adolfa Kudlińskiego. Dzięki unikatowej metodzie pasteryzacji mięso powinno zachować świeżość nawet do 25 lat. Przepis szybko stał się hitem. Filmik zdobył już prawie 2 miliony wyświetleń na TikToku.

Adolf Kudliński to najsłynniejszy polski preppers. Preppersi to osoby przygotowujące się na wypadek kataklizmu lub wojny. Gromadzą zapasy żywności i uczą się sztuki przetrwania w trudnych warunkach. Na swoim kanale w serwisie YouTube Kudliński dzielił się z widzami survivalowymi poradami i przepisami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyśmienite polędwiczki w porach. Spróbujesz raz i przepadniesz

Dzięki procesowi tyndalizacji mięso zachowa świeżość na długie lata. Dlatego właśnie ścisłe przestrzeganie zaleceń jest tak istotne. Tyndalizacja, czyli pasteryzacja funkcjonalna, to sposób konserwacji żywności w puszkach, który polega na 3-krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w jednodniowych odstępach. Nazwa pochodzi od nazwiska irlandzkiego naukowca Johna Tyndalla.

Przetwory w słoikach gotujemy przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego dnia i godzinę w ostatni dzień. Gotowanie powinno się odbywać mniej więcej w tych samych godzinach każdego dnia.

Przepis na apokaliptyczne słoiki z mięsem

Składniki:

  • 4 ½ kg karkówki
  • 4 ½ kg łopatki wieprzowej
  • 2 kg mielonej łopatki
  • ½ kg mielonej słoniny
  • po 1 łyżce soli niejodowanej na każdy kilogram mięsa
  • czosnek granulowany
  • suszony majeranek
  • suszony lubczyk
  • po łyżeczce mielonego jałowca na każde dwa kilogramy mięsa

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 2 cm kawałki. Wkładamy do miski wraz z mielonym mięsem i słoniną.
  2. Posypujemy wszystko solą, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Jeśli w misce zebrała się woda, wylewamy ją. Następnie wsypujemy przyprawy, dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy ponownie folią i wsadzamy na noc do lodówki.
  4. Słoiki dokładnie wyparzamy i wkładamy do nich mięso. Ważne, aby nie zajmowało więcej niż ¾ słoika. Brzegi słoików przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym spirytusem i zakręcamy.
  5. Proces tyndalizacji trwa trzy dni. Pierwszego dnia gotujemy słoiki 3 godziny, drugiego 2 godziny, a trzeciego godzinę.
  6. Gotowe mięso w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"