Przez lata były niedoceniane. Niszczą komórki nowotworowe i chronią serce przed zawałem

Dereń wraca do łask
Dereń wraca do łask
Źródło zdjęć: © mat. własne | Pyszności

13.08.2024 13:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dereń wraca do łask. Dawniej ceniony był za właściwości lecznicze, a dereniówkę, czyli nalewkę z owoców derenia, nazywano królową wśród nalewek. Dzisiaj coraz chętniej interesujemy się dobrodziejstwem natury, nie bez powodu więc na tapet powrócił niepozorny dereń. Koniecznie sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety.

W dawnych czasach w Polsce dereń był chętnie sadzony przy dworach i klasztorach jako krzew ozdobny. Nasi przodkowie wysoko cenili jego owoce, które przetwarzali na wiele różnych sposobów. Współcześnie dereń rzadko pojawia się w naszej kuchni, choć zdecydowanie zasługuje na większe zainteresowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co pomaga dereń?

W przeszłości ceniono nie tylko owoce derenia, ale również jego pestki, liście i korę, które stosowano jako remedium na różne dolegliwości zdrowotne, takie jak niedokrwistość, problemy z przemianą materii czy kłopoty żołądkowo-jelitowe. Ludowa medycyna zalecała przetwory z derenia jako silny środek przeciwgorączkowy, mający również zapobiegać alergiom i poprawiać samopoczucie.

Najnowsze badania potwierdzają wysoką wartość odżywczą derenia, zwłaszcza jego owoców. Zawierają one unikalne związki, m.in. irydoidy, w tym kwas loganowy, rzadko spotykany w innych owocach, który ma właściwości przeciwmiażdżycowe i obniża ciśnienie wewnątrzgałkowe, co jest ważne przy różnych schorzeniach wzroku, w tym jaskry. Dereń jest bogatym źródłem antocyjanów, które stymulują układ odpornościowy, chronią układ krwionośny, zmniejszają ryzyko chorób serca oraz poprawiają ostrość widzenia.

Owoce derenia są także bogate w witaminę C, która wzmacnia układ immunologiczny i chroni przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia oraz rozwój nowotworów czy chorób układu krążenia. Ponadto dostarczają one cukry proste (glukozę i fruktozę) oraz liczne składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, magnez, mangan, miedź i żelazo.

Dereń był niegdyś bardzo cenionym owocem
Dereń był niegdyś bardzo cenionym owocem© mat. własne | Pyszności

Zastosowanie derenia w kuchni

Dereń to interesujący składnik kulinarny, przede wszystkim jego owoce, które w pełnej dojrzałości mają ciekawy, kwaśno-cierpko-słodki smak. Nadają się one do różnych przetworów. Szczególnie ceniona jest nalewka dereniówka, zwana królową nalewek. Owoce derenia są doskonałe również na dżemy. Ze względu na niską zawartość pektyn warto je łączyć np. z jabłkami. Dereń nadaje się także na konfitury, soki i galaretki, co pokazuje jego wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Dawniej niedojrzałe owoce umieszczano w beczkach, zalewano osoloną wodą i kiszono. Później były one podawane w zalewie z oliwy i ziół jako "polskie oliwki", będąc dodatkiem do dań mięsnych i sosów. Szczególnie popularne były w Małopolsce Wschodniej oraz na Kresach. Specjał o nazwie "dereń kiszony podkarpacki" jest dziś wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także