WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Komuniści tępili ten zdrowy owoc. Dziś sięga po niego coraz więcej Polaków

W czasach PRL-u dereń rósł przy pięknych pałacach, dworkach i klasztorach. Ówczesna władza uznała go za zbyt nowobogacki i zleciła wycięcie wszystkich krzewów. Na szczęście, prof. Piórecki postanowił uratować go przed zapomnieniem.

Tępiono go w czasach PRL-u, dziś przeżywa prawdziwy renesans.Tępiono go w czasach PRL-u, dziś przeżywa prawdziwy renesans.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © 2017 Copyright Ruud Morijn-NL

Dereń to piękny i długowieczny krzew, bowiem odmiana jadalna owocuje nawet przez 150 lat. W czasach PRL-u roślina była uznawana za zbyt luksusową i zlecono wycięcie większości krzewów. Na szczęście, nie popadł on w zapomnienie, a to wszystko dzięki prof. Józefowi Pióreckiemu, który w latach 80. założył kolekcję derenia jadalnego. Dzięki botanikowi dziś możemy cieszyć się smakiem derenia.

Sezon na owoce derenia zaczyna się w sierpniu, a kończy we wrześniu. W tym czasie możemy zebrać całe kobiałki tego niezwykłego owocu. Dereń wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwalergiczne. Wyjaśniamy, co przygotować z derenia, aby zapewnić sobie zdrowie w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Co można przygotować z owoców derenia?

Dereń ma intensywny, słodko-cierpki smak. Można wykorzystać go do przygotowania zdrowej konfitury, dżemu czy naturalnego syropu na przeziębienie.

Ze względu na wyczuwalną gorycz, owoce derenia należy traktować jako dodatek, a nie główny element przetworów. Doskonale komponuje się ze słodkim musem z jabłek czy powidłami śliwkowymi. Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy naturalnym syropie na przeziębienie. W 100 gramach owoców derenia znajduje się aż 300 mg witaminy C. Poza witaminą C, obfituje także w fosfor, potas, miedz, magnez, wapń i żelazo. Warto pić go wtedy, kiedy łapie nas przeziębienie.

Jak przygotować taki syrop? Potrzebujesz sokowirówki, a także imbiru i miodu wysokiej jakości. Do niewielkiego słoika przelej 100 ml miodu, dodaj do niego dwa kłącza obranego imbiru i wlej do niego 200 ml soku z derenia. Zamknij słoik, całość dokładnie wstrząśnij i odłóż w suche i ciemne miejsce. Już dwie łyżki dziennie postawią cię na nogi.

Przepis na dereniówkę — pyszną nalewkę, która rozgrzeje cię jesienią

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia,
  • 750 ml czystej wódki,
  • 200 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Owoce derenia dokładnie umyj i nakłuj w kilku miejscach, żeby lepiej przyjęły alkohol.
  2. Przełóż je do dużego słoika i zalej wódką. Odstaw w suche i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie.
  3. Po miesiącu, kiedy nalewka nabierze koloru, wsyp do słoja 200 g cukru. Wymieszaj całość i odstaw na kolejny miesiąc w suche miejsce.
  4. Miesiąc później, przelej nalewkę do szklanej butelki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo