WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Komuniści tępili ten zdrowy owoc. Dziś sięga po niego coraz więcej Polaków

W czasach PRL-u dereń rósł przy pięknych pałacach, dworkach i klasztorach. Ówczesna władza uznała go za zbyt nowobogacki i zleciła wycięcie wszystkich krzewów. Na szczęście, prof. Piórecki postanowił uratować go przed zapomnieniem.

Tępiono go w czasach PRL-u, dziś przeżywa prawdziwy renesans.Tępiono go w czasach PRL-u, dziś przeżywa prawdziwy renesans.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © 2017 Copyright Ruud Morijn-NL

Dereń to piękny i długowieczny krzew, bowiem odmiana jadalna owocuje nawet przez 150 lat. W czasach PRL-u roślina była uznawana za zbyt luksusową i zlecono wycięcie większości krzewów. Na szczęście, nie popadł on w zapomnienie, a to wszystko dzięki prof. Józefowi Pióreckiemu, który w latach 80. założył kolekcję derenia jadalnego. Dzięki botanikowi dziś możemy cieszyć się smakiem derenia.

Sezon na owoce derenia zaczyna się w sierpniu, a kończy we wrześniu. W tym czasie możemy zebrać całe kobiałki tego niezwykłego owocu. Dereń wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwalergiczne. Wyjaśniamy, co przygotować z derenia, aby zapewnić sobie zdrowie w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Co można przygotować z owoców derenia?

Dereń ma intensywny, słodko-cierpki smak. Można wykorzystać go do przygotowania zdrowej konfitury, dżemu czy naturalnego syropu na przeziębienie.

Ze względu na wyczuwalną gorycz, owoce derenia należy traktować jako dodatek, a nie główny element przetworów. Doskonale komponuje się ze słodkim musem z jabłek czy powidłami śliwkowymi. Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy naturalnym syropie na przeziębienie. W 100 gramach owoców derenia znajduje się aż 300 mg witaminy C. Poza witaminą C, obfituje także w fosfor, potas, miedz, magnez, wapń i żelazo. Warto pić go wtedy, kiedy łapie nas przeziębienie.

Jak przygotować taki syrop? Potrzebujesz sokowirówki, a także imbiru i miodu wysokiej jakości. Do niewielkiego słoika przelej 100 ml miodu, dodaj do niego dwa kłącza obranego imbiru i wlej do niego 200 ml soku z derenia. Zamknij słoik, całość dokładnie wstrząśnij i odłóż w suche i ciemne miejsce. Już dwie łyżki dziennie postawią cię na nogi.

Przepis na dereniówkę — pyszną nalewkę, która rozgrzeje cię jesienią

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia,
  • 750 ml czystej wódki,
  • 200 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Owoce derenia dokładnie umyj i nakłuj w kilku miejscach, żeby lepiej przyjęły alkohol.
  2. Przełóż je do dużego słoika i zalej wódką. Odstaw w suche i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie.
  3. Po miesiącu, kiedy nalewka nabierze koloru, wsyp do słoja 200 g cukru. Wymieszaj całość i odstaw na kolejny miesiąc w suche miejsce.
  4. Miesiąc później, przelej nalewkę do szklanej butelki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser