Dodając te przyprawy i zioła do dań, pomożesz zdrowiu. Wspomogą trawienie i obniżą cholesterol
Przygotowując dania dla całej rodziny, warto pamiętać o przyprawach i ziołach, które jednocześnie mogą pomóc naszemu zdrowiu.
25.01.2019 13:06
Specjalnie z myślą o Tobie przygotowałam zestawienie, w którym znajdziesz wiele ciekawych i ważnych informacji. Tego nie możesz przegapić!
#1 Kurkuma
Ta niepozorna przyprawa nie tylko ma właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Przyśpiesza także proces trawienia tłuszczy. Ponadto, obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi.
Kurkuma pomoże wzbogacić smak wielu potraw. Możesz dodać ją zarówno do mięs, sosów, jak i dań z ryżem.
#2 Bazylia
To jedno z najpopularniejszych ziół, jakie są wykorzystywane w polskich domach. Warto więc znać szerokie korzyści zdrowotne, jakie w niej drzemią. A są to: ochrona przed stanami zapalnymi, wspomaganie trawienia, pobudzanie krążenia, łagodzenie wzdęć, a także pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy.
Bazylię możesz dodawać zarówno do makaronów, sałatek, jak i przekąsek. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele!
#3 Cynamon
Cynamon to kolejna przyprawa, która zasługuje na naszą uwagę. A wszystko to za sprawą pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że cynamon jest cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Ponadto, wspomaga spalanie tłuszczy, łagodzi nudności, obniża poziom cukru i wpływa pozytywnie na leczenie stanów zapalnych.
Przyprawę tę możesz stosować do wielu deserów i wypieków. Będzie pasować również jako składnik owsianki.
#4 Oregano
Oregano może pochwalić się m.in. właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi. Co więcej, obniża ciśnienie krwi, wspomaga pracę jelit i żołądka, a także pozytywnie wpływa na układ oddechowy.
W kuchni możesz wykorzystać ten składnik na wiele sposób, jak chociażby składnik sosów, zup, czy sałatek.
#5 Imbir
Kolejna z przypraw na mojej liście pomoże przy problemach z żołądkiem, bólach gardła i głowy, zapaleniach stawów, przeziębieniach, a nawet problemach z podróżowaniem. Jego obecność w organizmie obniża także poziom cholesterolu.
Imbir możesz łączyć zarówno z potrawami na słono, jak i na słodko. Dlatego warto mieć go zawsze pod ręką!
#6 Mięta
Mięta wpływa korzystnie na pracę wątroby, układ nerwowy, drogi oddechowe, czy też proces trawienia. Warto również pamiętać, że łagodzi bóle głowy i jednocześnie oczyszcza nasz organizm.
Miętę możesz dodawać do wody z cytryną, wielu dań na słodko i słono.
#7 Pieprz cayenne
W swojej kuchni nie bój się również stosować pieprzu cayenne. Wpływa on nie tylko korzystnie na pracę naszego serca, ale też wspomaga trawienie i łagodzi ból. Ponadto, dobrze oddziaływuje na nasz nastrój.
Ten rodzaj pieprzu pomoże podkreślić Ci smak wielu dań. Pamiętaj jednak, że jest bardzo wyrazisty, dlatego należy dodawać go z rozsądkiem.