PrzepisDania głównePyszne pulpeciki wołowe z parmezanem, żółtym serem i sosem pomidorowym

Pyszne pulpeciki wołowe z parmezanem, żółtym serem i sosem pomidorowym

Pyszne pulpeciki wołowe z parmezanem, żółtym serem i sosem pomidorowym
Ala Krauzowicz

26.11.2016 17:20, aktual.: 01.06.2017 12:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne pulpeciki wołowe z parmezanem, żółtym serem i sosem pomidorowym.

UWAGA! Kiedy raz ich spróbujesz, zaczniesz chcieć jeść je codziennie.

Nie traćmy więc czasu i jak najszybciej zabierzmy się do pracy. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 400 g wołowina zmielona
  2. 2 ząbki czosnek wyciśnięty
  3. 600 ml sos pomidorowy
  4. 2 łyżeczki sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 240 g bułka tarta
  7. 60 g parmezan starty
  8. 2 szt. jajka
  9. 120 ml mleko
  10. 1/2 szklanki natka pietruszki posiekana
  11. ser żółty pokrojony w kostki o boku ok. 1,9 cm
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż zmieloną wołowinę, czosnek, sól, pieprz, bułkę tartą, parmezan, jajka, mleko i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
2. Z przygotowanej masy ulep kulki, a do środka każdej z nich włóż po kawałku żółtego sera.
3. W dużym garnku układaj warstwowo - sos pomidorowy, pulpeciki, sos pomidorowy, pulpeciki, sos pomidorowy. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny.
4. Po 2 godzinach zdejmij garnek z ognia i rozłóż pulpety na talerze.
5. Smacznego!