PrzepisDania głównePyszne pulpeciki wołowe z parmezanem, żółtym serem i sosem pomidorowym
Pyszne pulpeciki wołowe z parmezanem, żółtym serem i sosem pomidorowym
Ala Krauzowicz
26.11.2016 17:20, aktual.: 01.06.2017 12:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszne pulpeciki wołowe z parmezanem, żółtym serem i sosem pomidorowym.
UWAGA! Kiedy raz ich spróbujesz, zaczniesz chcieć jeść je codziennie.
Nie traćmy więc czasu i jak najszybciej zabierzmy się do pracy. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 400 g wołowina zmielona
- 2 ząbki czosnek wyciśnięty
- 600 ml sos pomidorowy
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 240 g bułka tarta
- 60 g parmezan starty
- 2 szt. jajka
- 120 ml mleko
- 1/2 szklanki natka pietruszki posiekana
- ser żółty pokrojony w kostki o boku ok. 1,9 cm
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż zmieloną wołowinę, czosnek, sól, pieprz, bułkę tartą, parmezan, jajka, mleko i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
2. Z przygotowanej masy ulep kulki, a do środka każdej z nich włóż po kawałku żółtego sera.
3. W dużym garnku układaj warstwowo - sos pomidorowy, pulpeciki, sos pomidorowy, pulpeciki, sos pomidorowy. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny.
4. Po 2 godzinach zdejmij garnek z ognia i rozłóż pulpety na talerze.
5. Smacznego!