PrzepisDania główneTo wspaniałe danie sprawi, że poczujesz się niczym rodowity Meksykanin. Koniecznie go wypróbuj!

To wspaniałe danie sprawi, że poczujesz się niczym rodowity Meksykanin. Koniecznie go wypróbuj!

To wspaniałe danie sprawi, że poczujesz się niczym rodowity Meksykanin. Koniecznie go wypróbuj!
Pyszności

06.06.2016 11:30, aktual.: 30.05.2017 14:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dania kuchni meksykańskiej zyskały dużą popularność na całym świecie. Opierają się głównie na roślinach strączkowych, papryce chilli oraz kukurydzy.

Jeżeli nigdy nie jadłeś żadnej potrawy tej kuchni, najwyższa pora to zmienić! W tym artykule przedstawię ci, jak przygotować popularną quesadillę, dzięki której poczujesz się niczym rodowity Meksykanin. Danie to składa się z placka tortilli, sera oraz różnych dodatków.

Leć więc po składniki i do dzieła! Przepis poniżej.

Składniki:

  1. Quesadilla:
  2. 2 szt. placek do tortilli
  3. 1/2 łyżeczki chilli peperoncini
  4. 1 łyżeczka kminek
  5. 1/2 szt. sok z limonki
  6. 120 g ketchup
  7. 8 plastrów plastrów szynki parmeńskiej
  8. 14 plastrów ser cheddar
  9. 1 szt. czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  10. 2 łyżki świeżej kolendry
  11. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  12. sos
  13. 1 1/2 łyzki cebula posiekana w drobną kostkę
  14. 1/2 łyżeczki natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na sos przełóż do miseczki i dokładnie wszystko wymieszaj. Odłóż miseczkę na bok.
2. Rozłóż placki tortilli na stole. Na każdym z nich połóż po 4 plastry szynki parmeńskiej, 7 plastrów sera cheddar, 1/2 czerwonej cebuli, 1 łyżkę kolendry i 1 łyżkę pietruszki.
3. Każdą tortillę złóż na pół.
4. Placki tortilli przełóż do opiekacza i piecz przez około 3 minuty. Jeżeli nie posiadasz opiekacza, możesz użyć patelni grillowej. Pamiętaj jednak, aby do smażenia nie używać oleju.
5. Przełóż quesadillę z opiekacza na talerz. Każdą połówkę przekrój na 3 trójkąciki.
6. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także