Resztki z zupy przerób na pyszny farsz do krokietów. Zaoszczędzisz i zaskoczysz bliskich

Masz w lodówce mięso z rosołu albo resztki zupy, których szkoda wyrzucić? Zamiast je marnować, zamień je w krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami – proste, sycące i pełne smaku. To tani sposób na kreatywne gotowanie w duchu zero waste, który zaskoczy twoich bliskich.

Jak zrobić krokiety z resztek z zupy?Jak zrobić krokiety z resztek z zupy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga
Karol Wiak

W polskiej kuchni krokiety to klasyka, którą najczęściej podaje się z czerwonym barszczem w święta czy na większe okazje. Ale tak naprawdę to danie świetnie sprawdza się również na co dzień – szczególnie wtedy, gdy chcesz wykorzystać resztki zupy i przygotować coś nowego, bez zbędnych wydatków.

Zero waste – resztki zupy wykorzystaj do krokietów

Zdarza się, że po ugotowaniu dużego garnka rosołu albo krupniku zostaje ci sporo mięsa i warzyw. Wyrzucanie ich to strata pieniędzy i smaku, dlatego warto pomyśleć, jak sprytnie je wykorzystać. Idealnym rozwiązaniem są krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami – sycące, aromatyczne i doskonałe do odgrzewania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Mięso z zupy świetnie sprawdza się jako baza farszu. Wystarczy je rozdrobnić, dodać ugotowany ryż, podsmażone pieczarki i cebulkę, by powstało nadzienie, którego smak zaskoczy każdego. Co więcej, w ten sposób praktykujesz kuchnię zero waste, bo zamiast wyrzucać, zamieniasz resztki w pełnowartościowy posiłek.

Przepis na krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami

Krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami mają tę zaletę, że można je bez problemu przygotować wcześniej i odgrzewać następnego dnia – smakują równie dobrze, a nawet lepiej, gdy farsz się "przegryzie". Jeśli chcesz, możesz też zamrozić je po usmażeniu – wtedy wystarczy włożyć je do piekarnika, by w kilka minut cieszyć się szybkim obiadem.

To świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia i jednocześnie mieć zawsze pod ręką sycące danie. Właśnie dzięki takim pomysłom kuchnia zero waste staje się nie tylko praktyczna, ale też naprawdę smaczna.

Składniki:

  • 10 naleśników (cienkich, dobrze usmażonych),
  • ok. 300 g mięsa z zupy (np. drobiowego lub wołowego),
  • 150 g ugotowanego ryżu,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki i cebulę posiekaj, a następnie podsmaż na odrobinie oleju, aż się zarumienią.
  2. Mięso z zupy dokładnie posiekaj lub zmiel, połącz z ugotowanym ryżem, pieczarkami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwijaj w krokiety.
  4. Obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na złoty kolor z obu stron, aż panierka będzie chrupiąca.

Tak przygotowane krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami możesz podać z czerwonym barszczem albo jako samodzielne danie z ulubionym sosem. To idealny przykład, że nawet z resztek zupy można stworzyć coś wyjątkowego.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy