Resztki z zupy przerób na pyszny farsz do krokietów. Zaoszczędzisz i zaskoczysz bliskich

Masz w lodówce mięso z rosołu albo resztki zupy, których szkoda wyrzucić? Zamiast je marnować, zamień je w krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami – proste, sycące i pełne smaku. To tani sposób na kreatywne gotowanie w duchu zero waste, który zaskoczy twoich bliskich.

Jak zrobić krokiety z resztek z zupy?Jak zrobić krokiety z resztek z zupy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga
Karol Wiak

W polskiej kuchni krokiety to klasyka, którą najczęściej podaje się z czerwonym barszczem w święta czy na większe okazje. Ale tak naprawdę to danie świetnie sprawdza się również na co dzień – szczególnie wtedy, gdy chcesz wykorzystać resztki zupy i przygotować coś nowego, bez zbędnych wydatków.

Zero waste – resztki zupy wykorzystaj do krokietów

Zdarza się, że po ugotowaniu dużego garnka rosołu albo krupniku zostaje ci sporo mięsa i warzyw. Wyrzucanie ich to strata pieniędzy i smaku, dlatego warto pomyśleć, jak sprytnie je wykorzystać. Idealnym rozwiązaniem są krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami – sycące, aromatyczne i doskonałe do odgrzewania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Mięso z zupy świetnie sprawdza się jako baza farszu. Wystarczy je rozdrobnić, dodać ugotowany ryż, podsmażone pieczarki i cebulkę, by powstało nadzienie, którego smak zaskoczy każdego. Co więcej, w ten sposób praktykujesz kuchnię zero waste, bo zamiast wyrzucać, zamieniasz resztki w pełnowartościowy posiłek.

Przepis na krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami

Krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami mają tę zaletę, że można je bez problemu przygotować wcześniej i odgrzewać następnego dnia – smakują równie dobrze, a nawet lepiej, gdy farsz się "przegryzie". Jeśli chcesz, możesz też zamrozić je po usmażeniu – wtedy wystarczy włożyć je do piekarnika, by w kilka minut cieszyć się szybkim obiadem.

To świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia i jednocześnie mieć zawsze pod ręką sycące danie. Właśnie dzięki takim pomysłom kuchnia zero waste staje się nie tylko praktyczna, ale też naprawdę smaczna.

Składniki:

  • 10 naleśników (cienkich, dobrze usmażonych),
  • ok. 300 g mięsa z zupy (np. drobiowego lub wołowego),
  • 150 g ugotowanego ryżu,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki i cebulę posiekaj, a następnie podsmaż na odrobinie oleju, aż się zarumienią.
  2. Mięso z zupy dokładnie posiekaj lub zmiel, połącz z ugotowanym ryżem, pieczarkami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwijaj w krokiety.
  4. Obtaczaj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na złoty kolor z obu stron, aż panierka będzie chrupiąca.

Tak przygotowane krokiety z mięsem, ryżem i pieczarkami możesz podać z czerwonym barszczem albo jako samodzielne danie z ulubionym sosem. To idealny przykład, że nawet z resztek zupy można stworzyć coś wyjątkowego.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯