Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii

Pesto można zrobić z wielu różnych zielonych składników. Wystarczy zmiksować je z orzeszkami i parmezanem, aby utworzyć pastę idealną do makaronu, hummusu lub grzanek. Jednak wybór ziół nie może być przypadkowy. To one decydują o aromacie i smaku mieszanki. Liście kolendry sprawiają, że pesto pachnie cytrusami.

Pesto robię z kolendry i podaję do grzanek z bagietkiPesto robię z kolendry i podaję do grzanek z bagietki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kolendra to zioło, które bywa kapryśne. Na niektórych parapetach rośnie jak szalone, na innych już następnego dnia nie nadaje się do niczego. Kiedy kupuję kolendrę w markecie, staram się jak najszybciej zużyć wszystkie listki, bo nigdy nie jestem pewna, w jakim stanie ukaże się następnego dnia. Kilka listków zużywam do posypania curry, a resztę blenduję na pesto. W ten sposób mogę się cieszyć cudownym aromatem kolendry przez znacznie dłuższy czas.

Pesto – klasycznie czy inaczej?

Najbardziej znaną odmianą jest pesto alla genovese, przygotowywane ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy z oliwek. Jednak pesto można przygotować także z wielu innych składników, takich jak rukola, jarmuż czy awokado.

Pesto rosso zrobisz z suszonych pomidorów i migdałów. Zamiast orzeszków piniowych możesz zmiksować orzechy nerkowca, a nawet pestki słonecznika. Popularne są także mieszanki z dodatkiem dzikorosnących ziół, takich jak czosnek niedźwiedzi, liście mniszka lekarskiego czy pokrzywy. Każda z tych wersji może być używana jako dodatek do makaronu, kanapek i kolorowych sałatek.

Jak zrobić pesto z kolendry?

Tradycyjne pesto jest rozcierane w moździerzu, ale możesz użyć także blendera z nożykami – najlepiej w trybie pulsacyjnym, aby nie przegrzać silnika, a także kontrolować stopień rozdrobnienia składników.

Składniki:

  • 60 g liści świeżej kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca,
  • 70 ml oliwy,
  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera,
  • sok z połówki limonki,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kolendrę i dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W pojemniku blendera z nożykami umieść ząbki czosnku i orzeszki piniowe. Zmiksuj na pastę, a następnie zblenduj z liśćmi kolendry.
  3. Całość przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą.
  4. Dodaj drobno starty parmezan i sok z limonki.
  5. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach staje się bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach staje się bardziej neutralny
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥