Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Pesto można zrobić z wielu różnych zielonych składników. Wystarczy zmiksować je z orzeszkami i parmezanem, aby utworzyć pastę idealną do makaronu, hummusu lub grzanek. Jednak wybór ziół nie może być przypadkowy. To one decydują o aromacie i smaku mieszanki. Liście kolendry sprawiają, że pesto pachnie cytrusami.
Kolendra to zioło, które bywa kapryśne. Na niektórych parapetach rośnie jak szalone, na innych już następnego dnia nie nadaje się do niczego. Kiedy kupuję kolendrę w markecie, staram się jak najszybciej zużyć wszystkie listki, bo nigdy nie jestem pewna, w jakim stanie ukaże się następnego dnia. Kilka listków zużywam do posypania curry, a resztę blenduję na pesto. W ten sposób mogę się cieszyć cudownym aromatem kolendry przez znacznie dłuższy czas.
Pesto – klasycznie czy inaczej?
Najbardziej znaną odmianą jest pesto alla genovese, przygotowywane ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy z oliwek. Jednak pesto można przygotować także z wielu innych składników, takich jak rukola, jarmuż czy awokado.
Pesto rosso zrobisz z suszonych pomidorów i migdałów. Zamiast orzeszków piniowych możesz zmiksować orzechy nerkowca, a nawet pestki słonecznika. Popularne są także mieszanki z dodatkiem dzikorosnących ziół, takich jak czosnek niedźwiedzi, liście mniszka lekarskiego czy pokrzywy. Każda z tych wersji może być używana jako dodatek do makaronu, kanapek i kolorowych sałatek.
Jak zrobić pesto z kolendry?
Tradycyjne pesto jest rozcierane w moździerzu, ale możesz użyć także blendera z nożykami – najlepiej w trybie pulsacyjnym, aby nie przegrzać silnika, a także kontrolować stopień rozdrobnienia składników.
Składniki:
- 60 g liści świeżej kolendry,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca,
- 70 ml oliwy,
- 50 g parmezanu lub innego twardego sera,
- sok z połówki limonki,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj kolendrę i dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- W pojemniku blendera z nożykami umieść ząbki czosnku i orzeszki piniowe. Zmiksuj na pastę, a następnie zblenduj z liśćmi kolendry.
- Całość przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą.
- Dodaj drobno starty parmezan i sok z limonki.
- Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.