Prosty trik sprawia, że rodzynki w serniku nie opadają. Każdy prawdziwy cukiernik go zna
Rodzynki w serniku świetnie przełamują smak białego sera. Co zrobić, żeby suszone owoce nie opadały na dno formy podczas pieczenia?
19.12.2022 16:52
Rodzynki w serniku wydają się być dość kontrowersyjną kwestią- jedni je uwielbiają, drudzy z kolei skrzętnie wyciągają z serowej may. My zdecydowanie należmy do pierwszej grupy. Częstym problemem podczas pieczenia ciasta jest to, że suszone winogrona opadają na dno formy. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu możesz temu zapobiec.
Rodzynki w serniku
Idealny sernik ma rodzynki i bakalie równomiernie rozłożone w masie twarogowej. Aby tak się stało namocz je wcześniej w ciepłym mleku lub ciepłej wodzie. Następnie wyciągnij je z płynu i obtocz w mące pszennej tak, aby każda z nich była otulona białą kołderką. Dopiero po tym wrzuć do ciasta. Tak przygotowane rodzynki nie opadną na dno formy, tylko równomiernie rozłożą się w naszym serniczku.
Ten patent zadziała również przy suszonych morelach, żurawinie, kandyzowanej skórce pomarańczowej czy też innych bakaliach. Zamiast mąki pszennej możesz również wybrać ziemniaczaną. Ten patent sprawdzi się nie tylko podczas pieczenia sernika, ale również przy innych wypiekach, jak na przykład kolorowy keks.
Dlaczego warto moczyć bakalie?
Moczenie bakalii sprawdzi się nie tylko wtedy, gdy chcemy zapobiec opadaniu. Z natury bakalie bywają dość twarde, a pod wpływem pieczenia mogą dodatkowo tracić wodę. Wcześniejsze ich namoczenie sprawi, że będą miękkie i przyjemne podczas gryzienia. Jeśli przygotowujesz ciasto z rodzynkami, to owoce możesz namoczyć nie tylko w wodzie i mleku, ale również w rumie. Dzięki temu deser zyska niesamowity aromat i delikatny smak. Opcjonalnie możesz również sięgnąć po likier, nalewkę, wino lub sok owocowy.
Przepis na tradycyjny sernik znajdziesz na naszym kanale YouTube