Rolowane gołąbki z białej kapusty z domowej roboty sosem pomidorowym
Rolowane gołąbki w domowym sosie pomidorowym to ulubiony obiad całej mojej rodziny. Dziś zdradzę Ci mój przepis na idealnego gołąbka w białej kapuście.
15.09.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:26
Obiad dla całej rodziny
Na naszej stronie internetowej znajdziesz całą masę przepisów na genialne gołąbki - zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej formie. Każdy z tych przepisów możemy polecić z całego serca, co nie oznacza, że przestaliśmy tworzyć nowe przepisy na smaczne gołąbki. Dziś pokażemy Ci jak przygotować fenomenalne gołąbki w zrolowanej wersji. Całość podaliśmy z domowym sosem pomidorowym- jego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil. Taki obiad znika z talerzy w mgnieniu oka, przygotuj się na dokładki ;)
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube
Rolowane gołąbki
Składniki:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 podsmażona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 biała kapusta
- 350 bulionu
Sos pomidorowy
- 4 obrane pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 80 g śmietany 18%
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Sposób przygotowanie:
Ułóż główkę kapusty na blacie kuchennym. Następnie wytnij od góry kawałki o kształcie kwadratu. Powinnaś otrzymać kilkanaście elementów, które wykorzystasz do przygotowania gołąbków w zrolowanej wersji. Tak przygotowane liście gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie (aż staną się miękkie).
W dużej misce połącz ze sobą: łopatkę wieprzową w mielonej wersji, ugotowany biały ryż, podsmażoną na złocisty kolor cebulę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Wymieszaj całość.
Na drewnianej desce do krojenia ułóż ugotowane liście kapusty, po czym nafaszeruj je na bogato i zwiń w rulon.
Na spodzie formy do pieczenia ułóż surowe liście kapusty. Bezpośrednio na nich ułóż zrolowane gołąbki z mięsno-ryżowym farszem. Całość zalej bulionem warzywnym lub drobiowym. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę surowych liści kapusty. Przykryj naczynie pokrywką, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na godzinę.
W międzyczasie zrób domowy sos pomidorowy. W tym celu połącz w blenderze: obrane pomidory, śmietanę, przecier pomidorowy, suszony majeranek, czosnek w ząbkach, sól oraz pieprz. Zbledowaną masę przelej do garnka i gotuj aż sos zgęstnieje.
Upieczone gołąbki przed podaniem polej domowym sosem pomidorowym. Całe danie możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!