Rolowane gołąbki z białej kapusty z domowej roboty sosem pomidorowym

Rolowane gołąbki w domowym sosie pomidorowym to ulubiony obiad całej mojej rodziny. Dziś zdradzę Ci mój przepis na idealnego gołąbka w białej kapuście.

Obrazek
Ewa

Obiad dla całej rodziny

Na naszej stronie internetowej znajdziesz całą masę przepisów na genialne gołąbki - zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej formie. Każdy z tych przepisów możemy polecić z całego serca, co nie oznacza, że przestaliśmy tworzyć nowe przepisy na smaczne gołąbki. Dziś pokażemy Ci jak przygotować fenomenalne gołąbki w zrolowanej wersji. Całość podaliśmy z domowym sosem pomidorowym- jego przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil. Taki obiad znika z talerzy w mgnieniu oka, przygotuj się na dokładki ;)

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale Youtube

Rolowane gołąbki

Składniki:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 podsmażona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 biała kapusta
  • 350 bulionu

Sos pomidorowy

  • 4 obrane pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g śmietany 18%
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Sposób przygotowanie:

Ułóż główkę kapusty na blacie kuchennym. Następnie wytnij od góry kawałki o kształcie kwadratu. Powinnaś otrzymać kilkanaście elementów, które wykorzystasz do przygotowania gołąbków w zrolowanej wersji. Tak przygotowane liście gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie (aż staną się miękkie).

Obrazek

W dużej misce połącz ze sobą: łopatkę wieprzową w mielonej wersji, ugotowany biały ryż, podsmażoną na złocisty kolor cebulę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, suszony majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Wymieszaj całość.

Obrazek

Na drewnianej desce do krojenia ułóż ugotowane liście kapusty, po czym nafaszeruj je na bogato i zwiń w rulon.

Obrazek

Na spodzie formy do pieczenia ułóż surowe liście kapusty. Bezpośrednio na nich ułóż zrolowane gołąbki z mięsno-ryżowym farszem. Całość zalej bulionem warzywnym lub drobiowym. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę surowych liści kapusty. Przykryj naczynie pokrywką, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na godzinę.

Obrazek

W międzyczasie zrób domowy sos pomidorowy. W tym celu połącz w blenderze: obrane pomidory, śmietanę, przecier pomidorowy, suszony majeranek, czosnek w ząbkach, sól oraz pieprz. Zbledowaną masę przelej do garnka i gotuj aż sos zgęstnieje.

Obrazek

Upieczone gołąbki przed podaniem polej domowym sosem pomidorowym. Całe danie możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody