Ruszt znów będzie lśnił. Wystarczy, że zrobisz jedną rzecz
Dla niecierpliwych sezon grillowy już się rozpoczął. Zanim wystawisz grill na ogródek i zaprosisz znajomych, zadbaj o to, by nawet najbardziej wiekowy i intensywnie eksploatowany ruszt wyglądał, jak nowy. Mamy na to sprawdzone sposoby. Pamiętaj, że to nie tylko kwestia estetyki, ale również waszego zdrowia.
19.04.2023 | aktual.: 19.04.2023 18:48
Brudny ruszt odejmuje przynajmniej połowę przyjemności z grillowania. Nasze poczucie estetyki cierpi, a sama świadomość tego, że je się kiełbasę i karkówkę nasiąknięte zapachem grillowanych przed rokiem mięs, sprawia że każdy kęs to udręka. Przypalony, czarny ruszt może wpłynąć nie tylko na nasze oczy i kubki smakowe, ale również żołądek. Gdybyśmy przeprowadzili badania mikroskopowe takiego grilla, moglibyśmy się nieźle zdziwić. Pleśń to niestety tylko ułamek tego, co moglibyśmy tam znaleźć. W skrajnych przypadkach mogą się tam pojawić też bakterie E.coli i Salmonelli.
Jak w prosty sposób wyczyścić ruszt?
Istnieje wiele trików, które pomogą ci doczyścić ruszt, nie narażając cię jednocześnie na długie godziny szorowania i spowodowane tym odciski. Wszystkie potrzebne składniki na pewno są już u ciebie w domu. Poza nimi warto jedynie wyposażyć się w twardą szczotkę, metalowy drapak i kilka gąbek. Gotowy? W takim razie do dzieła!
Soda oczyszczona
Stara, dobra soda, która do czyszczenia nadaje się równie dobrze, co do wypieków. Tym razem zmieszaj ją jednak nie ze zwykłą wodą, a... wodą utlenioną. Z tych dwóch produktów powstanie gęsta papka. Nałóż ją na brudny ruszt i wyszoruj twardą szczotką. Chwila moment i grill będzie lśnił.
Cebula
Cebula ma warstwy. Ale nie tylko. Ma też właściwości, które doskonale radzą sobie z przypaleniami na ruszcie. Jak to zrobić? Cebulę przekrój na pół, a następnie nadziej ją na szpikulec i przetrzyj gorącą kratkę. To idealny sposób na bieżącą konserwację grilla, dzięki któremu unikniesz męczenia się w przyszłości.
Ocet + sól
Brudny ruszt możesz też wyczyścić za pomocą octu. Zrób kratce kąpiel w tym płynie, a następnie wyszoruj ją gruboziarnistą solą. Jeśli jesteś w posiadaniu tylko tego drugiego produktu, to nic straconego. Tym razem zrób tak: połóż ruszt na folii aluminiowej i obsyp zanieczyszczenia solą. Teraz wstaw pakunek do nagrzanego piekarnika. Kiedy sól zbrązowieje, wyjmij kratkę (byle ostrożnie!), odczekaj, aż przestygnie i wytrzyj ją mokrą szmatką. Będziesz zdziwiony efektem!
A jeśli po grillowaniu zostanie ci trochę kiełbasy, możesz przyrządzić pyszne kluski z ich dodatkiem.