Ryż wyjdzie idealnie sypki. Zapamiętaj dwie proste zasady

Gotowanie ryżu może być wyzwaniem, ale dzięki dwóm prostym zasadom, nie będzie się kleił i zbijał w grudki.

RyżRyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photosindia.com
Katarzyna Gileta

Ryż to podstawowy składnik w wielu kuchniach na całym świecie, ale jego gotowanie nie zawsze jest proste. Według "Good Food", kluczem do sukcesu są dwie proste zasady. Dzięki nim ryż nigdy nie będzie grudkowaty ani kleisty.

Dwie zasady gotowania ryżu

Pierwsza zasada to mierzenie ryżu objętościowo. Druga to nigdy nie mieszaj ryżu podczas gotowania, ponieważ może to spowodować, że stanie się kleisty. Niektóre przepisy zalecają dodanie odrobiny masła lub oleju, aby ziarna się nie sklejały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Choć gotowanie ryżu na kuchence jest najpopularniejsze, pieczenie go w piekarniku zmniejsza pokusę mieszania. Aby ugotować ryż w piekarniku, najpierw rozgrzej go do 180°C (lub 160°C z termoobiegiem). Następnie weź jedną szklankę ryżu basmati i dokładnie opłucz w dużej misce z wodą, aż woda będzie czysta. To usunie skrobię, która powoduje kleistość.

Pieczenie ryżu w piekarniku

Po opłukaniu, przełóż ryż do średniego naczynia żaroodpornego i zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Przykryj pokrywką i piecz przez 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw na pięć minut, a następnie rozdziel ziarna widelcem.

Pieczenie ryżu w piekarniku ma dodatkową zaletę – nie pozostawia przypalonych garnków, ponieważ ryż łatwo odchodzi od brzegów naczynia. Basmati jest najlepszy do pieczenia, ale można też użyć ryżu długoziarnistego lub jaśminowego. Ryż brązowy wymaga dłuższego czasu pieczenia.

Alternatywne metody gotowania

Ryż można również ugotować w mikrofalówce. Wystarczy dodać pół szklanki dodatkowej wody i gotować na wysokiej mocy przez sześć minut, a następnie osiem minut na średniej. Ryż powinien być przykryty folią do mikrofalówki, aby zatrzymać parę i wilgoć.

Dzięki tym prostym zasadom gotowanie ryżu stanie się łatwiejsze, a efekty będą zawsze zadowalające.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem