Rzeźnik wymienił zasady mrożenia mięsa, żeby nie skończyć z zatruciem. Kluczowa nie tylko temperatura

Mrożenie mięsa wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Doświadczony rzeźnik podzielił się swoimi wskazówkami. Niektóre z nich mogą naprawdę zaskoczyć.

Jak prawidłowo mrozić mięso mielone?Jak prawidłowo mrozić mięso mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Karol Wiak

Mrożenie mięsa to codzienna praktyka w wielu domach, ale czy robimy to poprawnie? Rzeźnik z popularnego konta na Instagramie @boucheriejumeaux podzielił się kilkoma prostymi zasadami, które pomogą uniknąć problemów, związanych z mrożeniem mięsa mielonego.

Kluczowe zasady mrożenia mięsa

Pierwsza zasada dotyczy temperatury. Minimalna temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18°C. Jak podkreśla rzeźnik: – Im niższa temperatura, tym lepiej dla mięsa. – Warto regularnie sprawdzać, czy tryb głębokiego mrożenia działa prawidłowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Kolejną ważną czynnością jest czyszczenie zamrażarki co sześć miesięcy. Należy wyjąć wszystkie pojemniki, rozmrozić urządzenie i umyć je octem. Choć może to być pracochłonne, efektem będzie czysta i pachnąca zamrażarka.

Unikaj przepełnienia zamrażarki

Nie należy przepełniać zamrażarki powyżej 75 proc. pojemności. Brak odpowiedniej wentylacji może sprawić, że mięso z "idealnie przechowywanego" stanie się "podejrzane".

Nie zamrażaj mięsa, które ma się wkrótce zepsuć. Rzeźnik ostrzega:

Po rozmrożeniu bakterie rozwijają się szybciej, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego – podkreślił.

Prawidłowe rozmrażanie mięsa mielonego

Podczas rozmrażania mięsa należy umieścić je w lodówce na 24 godziny przed użyciem. Choć to czasochłonne, jest to jedyny sposób, aby uniknąć rozwoju bakterii.

Na koniec, zawsze używaj torby izotermicznej i wkładów chłodzących, gdy kupujesz mięso lub ryby. Jak wyjaśnia rzeźnik:

Nieprzestrzeganie tej zasady może sprawić, że mięso straci smak, a nawet doprowadzić do zatrucia pokarmowego - dodał.

Przestrzeganie tych sześciu zasad pozwoli uniknąć błędów i sprawi, że mięso będzie zawsze świeże i smaczne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?