Rzeźnik wymienił zasady mrożenia mięsa, żeby nie skończyć z zatruciem. Kluczowa nie tylko temperatura
Mrożenie mięsa wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Doświadczony rzeźnik podzielił się swoimi wskazówkami. Niektóre z nich mogą naprawdę zaskoczyć.
Mrożenie mięsa to codzienna praktyka w wielu domach, ale czy robimy to poprawnie? Rzeźnik z popularnego konta na Instagramie @boucheriejumeaux podzielił się kilkoma prostymi zasadami, które pomogą uniknąć problemów, związanych z mrożeniem mięsa mielonego.
Kluczowe zasady mrożenia mięsa
Pierwsza zasada dotyczy temperatury. Minimalna temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18°C. Jak podkreśla rzeźnik: – Im niższa temperatura, tym lepiej dla mięsa. – Warto regularnie sprawdzać, czy tryb głębokiego mrożenia działa prawidłowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem
Kolejną ważną czynnością jest czyszczenie zamrażarki co sześć miesięcy. Należy wyjąć wszystkie pojemniki, rozmrozić urządzenie i umyć je octem. Choć może to być pracochłonne, efektem będzie czysta i pachnąca zamrażarka.
Unikaj przepełnienia zamrażarki
Nie należy przepełniać zamrażarki powyżej 75 proc. pojemności. Brak odpowiedniej wentylacji może sprawić, że mięso z "idealnie przechowywanego" stanie się "podejrzane".
Nie zamrażaj mięsa, które ma się wkrótce zepsuć. Rzeźnik ostrzega:
Po rozmrożeniu bakterie rozwijają się szybciej, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego – podkreślił.
Prawidłowe rozmrażanie mięsa mielonego
Podczas rozmrażania mięsa należy umieścić je w lodówce na 24 godziny przed użyciem. Choć to czasochłonne, jest to jedyny sposób, aby uniknąć rozwoju bakterii.
Na koniec, zawsze używaj torby izotermicznej i wkładów chłodzących, gdy kupujesz mięso lub ryby. Jak wyjaśnia rzeźnik:
Nieprzestrzeganie tej zasady może sprawić, że mięso straci smak, a nawet doprowadzić do zatrucia pokarmowego - dodał.
Przestrzeganie tych sześciu zasad pozwoli uniknąć błędów i sprawi, że mięso będzie zawsze świeże i smaczne.