Od teraz tylko tak robię sałatki. Kuszą wyglądem i smakują nieziemsko
Jesteś zabiegany i trudno ci przygotować posiłek? Na szczęście istnieje na to sposób. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej przygotujesz pyszną i zdrową sałatkę...w słoiku.
Sałatki w słoiku to wartościowy, pełen witamin i minerałów posiłek podany w pięknej formie. Przezroczysty słoik, w którym widoczne są wszystkie zachwycające różnorodnością kolorów składniki, pobudza apetyt i zachęca do jedzenia. Wystarczy 15 minut, by przygotować naprawdę zdrowy posiłek na wynos i cieszyć smakiem pysznej, lekkiej sałatki. Oto garść pysznych przepisów, skierowanych szczególnie do zabieganych osób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Sałatka z kaszą kuskus
Mówiąc o szybkich w przygotowaniu sałatkach nie może zabraknąć propozycji z kaszą kuskus. Ogromną zaletą tej kaszy jest łatwość w przygotowaniu (wystarczy ją zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Dodatkowo jest lekkostrawna, ma sporą zawartość białka. Świetnie komponuje się z warzywnymi dodatkami. W naszym przepisie kuskus łączymy z pomidorami, oliwkami, ogórkiem i natką pietruszki.
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 10 zielonych oliwek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kaszy kuskus nie gotuj - wsyp odpowiednią ilość do miseczki i zalej gorącą wodą na wysokość ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy. Miskę przykryj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa do jedzenia.
- W czasie, gdy kasza wchłania wodę, pokrój pomidora, ogórka, natkę pietruszki.
- Następnie zacznij układać przygotowane składniki w słoiku, zaczynając od kaszy. Całość dopraw, polej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Sałatka tuńczykiem i jajkiem
W słoiku pięknie będzie się prezentowała również sałatka z tuńczykiem, jajkiem i kolorowymi warzywami. Można układać warstwowo kolejne składniki lub wymieszać wszystkie składniki w słoiku. W obu przypadkach będzie smakowała równie smacznie.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 pomidory,
- pół czerwonej cebuli,
- 1/4 pęczka natki pietruszki,
- 1/4 puszki kukurydzy,
- 10 czarnych oliwek,
- sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny i 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Tuńczyka i kukurydzę odlej z zalewy.
- Umyj i pokrój pomidory, jajka, natkę pietruszki.
- Wszystko wrzuć do słoika, dodaj oliwki, kukurydzę i tuńczyka.
- Przygotuj sos z musztardy, oliwy i cytryny, polej sałatkę. Dopraw przyprawami.
Sałatka z serem feta i awokado
Garść rukoli, pomidorków, liście bazylii oraz jeden z lepszych zestawów, czyli feta z awokado - wystarczy kilka tych składników, by stworzyć smaczną sałatkę. Gotowa w 10 minut, idealna na lunch lub zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
- garść rukoli,
- 5-6 pomidorków cherry,
- 50 g fety,
- pól awokado,
- kilka liści świeżej bazylii,
- łyżka pestek słonecznika,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Rukolę umyj i wrzuć na dno słoika.
- Następnie dodaj pokrojone pomidorki, awokado, fetę, posyp pestkami słonecznika, a na wierzch połóż liście bazylii.
- Całość dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek.
Sałatka z burakiem i kozim serem
Burak to bardzo cenne warzywo dla naszego zdrowia, warto go zatem wykorzystać nie tylko do ugotowania barszczu. W naszym słoiku proponujemy zestawić go z miksem sałat rukoli i roszponki, kozim serem i orzechami włoskimi.
Składniki:
- garść roszponki,
- garść rukoli,
- 3 średniej wielkości ugotowane buraki,
- 50 g sera koziego,
- 40 g orzechów włoskich,
- 1/4 natki pietruszki,
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Rukolę i roszponkę umyj i wrzuć na dno słoika.
- Następnie dodaj pokrojone i obrane buraki, orzechy włoskie i ser kozi.
- Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
- Dopraw solą i pieprzem i polej sosem z oliwy z oliwek, miodu, oraz soku z cytryny.
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
Makaron to nie tylko typowo włoski dodatek; w Polsce również uwielbiamy ten składnik. Dlaczego nie wykorzystać go do przygotowania sałatki? W połączeniu ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i aromatycznym pesto idealnie sprawdzi się zarówno w porze obiadu, jak i kolacji.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku,
- 80 g suszonego makaronu,
- 7-8 suszonych pomidorów w oleju,
- 50 g pesto,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu.
- Ostudzony makaron połącz ze szpinakiem, pomidorami i pesto.
- Dopraw solą i pieprzem.