Sprawiają, że płonie podniebienie. Nie każdy może sobie na nie pozwolić
16 stycznia przypada Dzień Pikantnych Potraw. To doskonała okazja do tego, by urozmaicić swoje codzienne menu ostrymi przyprawami. Papryczka chilli, sos piri-piri, tabasco, czarny pieprz czy też czosnek - oto liderzy pikantnych przypraw, których nie powinniśmy sobie żałować tego dnia. Jakie dania uznawane są za najostrzejsze na świecie? Która kuchnie szczególnie słynie z ostrych potraw?
Nie dla wszystkich pieprz i sól to jedyne przyprawy używane podczas gotowania. Prawdziwa sztuka kulinarna odkrywa przed nami naprawdę wiele smaków, jeśli potrafimy odpowiednio dopasować dodatki. To dzięki przyprawom jesteśmy w stanie zapewnić naszym zmysłom niesamowite połączenie smaków - słodkich, kwaśnych, wytrawnych i ostrych. Z tymi ostatnimi trzeba jednak szczególnie uważać, ponieważ o ile słodkie danie zje bez większego problemu większość z nas, to nie każdy będzie w stanie zjeść mocno pikantną potrawę, palącą w język i podniebienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji
Na świecie istnieją różne pikantne przyprawy, które po dodaniu do jedzenia mogą być dla niektórych nie lada wyzwaniem. Po ich spróbowaniu można poczuć się niczym porażony prądem. Ostre przyprawy, w tym odmiany papryczek, pieprz, a także różne kulinarne dodatki, np. curry czy sos Tabasco sprawiają, że najbardziej zwyczajne dania zyskują na smaku i aromacie. Które z nich są najostrzejsze?
Najostrzejsze przyprawy
Prym wiodą w tym przypadku różne odmiany najbardziej ostrych papryk. Kluczowe są papryczki chili, które dzielą się na różne odmiany. Poszczególne rodzaje papryczek chili można podzielić pod względem poziomu ostrości, pod kątem smaku i wyglądu.
Ostrą paprykę mierzy się wykorzystując skalę Scoville'a, określającą poziom kapsaicyny oraz innych aktywnych składników papryczek chili. W tej skali, jedną z najostrzejszych papryk jest odmiana Carolina Reaper, zaś habanero, scotch bonnet, papryczka bird's eye oraz naga jolokia znajdują się kilka pozycji niżej. Z tego względu warto poznać bliżej poszczególne odmiany - co umożliwi dopasowanie odpowiednich rodzajów do dań i smaków.
Najostrzejsze potrawy świata
Phaal
Phaal to najostrzejsze curry na świecie. Przygotowuje się je z kurczakiem, warzywami i dużą ilością różnego rodzaju ostrych papryczek.
Phaal to danie dla prawdziwych miłośników ostrych dań oraz dla osób odważnych. Restauracje, które serwują swoim gościom tę potrawę, mają przygotowane specjalne certyfikaty i wręczają je tym, którym udało się dokończyć potrawę.
Kurczak Piri-piri
Kurczak Piri-piri, znany również jako kurczak peri-peri, to - jak sama nazwa podpowiada - danie zaostrzone papryczkami piri-piri. Podawany z warzywami kurczak pali podniebienie dzięki pikantnej marynacie na bazie papryczek, czosnku, pieprzu, ziół, limonki i oleju.
Spicy Thai Noodle Soup
Spicy Thai Noodle Soup to bardzo pikantna zupa tajska - najprawdopodobniej najbardziej ostra zupa jaką znamy. Mimo tego, że zawiera makaron, pikantny smak wysuwa się tu na prowadzenie. To zasługa połączenia takich składników, jak chili, imbir, czosnek oraz pasta curry. To naprawdę mieszanka wybuchowa.
Wieprzowina Vindaloo
Innym daniem, które znajduje się w rankingu najbardziej pikantnych potraw na kuli ziemskiej, jest wieprzowina Vindaloo. Ta indyjska potrawa przypadnie do gustu miłośnikom ostrych smaków i aromatów. Oryginalny przepis przywieziony na Goa przez Portugalczyków składał się z wieprzowiny marynowanej w winie, dużej ilości pieprzu i czosnku. Mieszkańcy Indii nieco ją zmodyfikowali i bardziej przypomina curry, często podawana jest również dodatkiem chlebków naan. Na ostry smak wpływa zawartość papryczki chili o nazwie Bhut Jolokia.
Syczuański gulasz
Syczuański gulasz to kolejne danie, w którym papryczki chili odgrywają bardzo ważną rolę. Do przygotowania potrawy dodaje się takie odmiany, jak naga jolokia, bhut jolokia i habanero. Stanowią nie tylko źródło ostrości, lecz również dają specyficzny smak i aromat.
Som Tam
Kolejne danie na liście najostrzejszych potraw to tajska sałatka Som Tam, którą przygotowuje się na bazie zielonej papai, warzyw i orzechów - całości zaś dopełnia pikantny dressing z aromatyczną pastą chili. To ekstremalnie ostra sałatka, z delikatnie słodką nutą – "pali" i orzeźwia. Można podawać ją ze smażonym kurczakiem lub krewetkami, dobrze komponuje się także z ryżem.
Polecane czy odradzane?
Wiele osób zastanawia się, czy pikantne potrawy są zdrowe. Niektóre osoby faktycznie po spożyciu pikantnych dań mogą skarżyć się na problemy żołądkowe. Dotyczy to jednak osób o wrażliwych żołądkach, którym zaleca się stopniowe wprowadzanie do diety pikantnych dań.
Warto wiedzieć, że ostre potrawy są zdrowe i pomagają w odchudzaniu. Znajdująca się w papryczkach substancja o nazwie kapsaicyna ułatwia proces trawienia, przyspiesza metabolizm i wspiera odporność. Jeżeli nie mamy przeciwwskazań do stosowania tego typu diety, zaleca się, by sięgać po pikantne dania tak często, jak to możliwe.