Zjedli najostrzejszą papryczkę na świecie. To, co działo się później, trudno nawet oglądać

W 2017 roku do księgi rekordów Guinnessa trafiła Carolina Reaper. Ta najostrzejsza papryczka świata nie powinna być zjadana pochopnie i bez wyposażenia się w napoje neutralizujące działanie kapsaicyny. Tymczasem dwóch youtuberów postanowiło spróbować swoich sił w starciu z tą potężną ostrością. Na oczach kamer i tysięcy widzów skosztowali "Caroliny"...

ObrazekPapryczka kontra youtuberzy. Kto wygrał? - Pyszności; foto: Canva, YouTube

Kiedy w 1912 roku Wilbur Scoville, amerykański chemik i autor podręczników farmakologii, wymyślał skalę ostrości SHU, nie wiedział jeszcze, że nieco ponad sto lat później internetowi śmiałkowie będą brali udział w wyzwaniach polegających na zjadaniu najostrzejszych potraw świata. Zasada jest prosta. Im więcej dany produkt ma punktów w skali Scoville'a, tym lepiej. Tu nie chodzi o smak. Kwestia kulinarna jest nieistotna. Brane pod uwagę jest tylko przełamywanie własnych barier i adrenalina.

Obrazek
Carolina Reaper, najostrzejsza papryczka świata - Pyszności; foto: Canva

"To nie jest zabawa i już nie mamy wątpliwości co do pikantności tej papryczki. Ona naprawdę może spowodować śmierć" - opisali swój eksperyment youtuberzy, którzy postanowili na oczach fanów skosztować Caroliny Reaper. Jest to papryczka, która w skali Scoville'a osiąga niemal 2,5 miliona jednostek. Dla porównania: papryka Jalapeno, uznawana przecież przez wielu za ostrą, ma tych punktów zaledwie kilka tysięcy.

"Nic nie pomaga. Ja nie mogę mówić!"

Carolina Reaper nie jest łatwo dostępna w Polsce. Żeby podjąć wyzwanie jej zjedzenia, trzeba ją wcześnie specjalnie zamówić ze Stanów Zjednoczonych. Do jej dotykania i krojenia poleca się zakładać rękawiczki, a w miejscach, w których można ją zjeść, trzeba najpierw podpisać dokumenty zwalniające restauracje z odpowiedzialności za spowodowane przez Carolinę Reaper szkody. Brzmi strasznie? Owszem — bo skoro strach tej papryczki dotykać, to co musiało się dziać po jej zjedzeniu?

Youtuberzy przygotowali zestaw neutralizujący ostrość — lody, kefir i mleko, wyrecytowali ostrzeżenie o nienaśladowaniu ich zachowania, a następnie obaj zjedli po najostrzejszej papryczce świata. Już po chwili dotarło do nich to, czego nie sposób było już powstrzymać. Mordercze działanie kapsaicyny. Zbyt mocne, by jakikolwiek nabiał był w stanie je złagodzić.

Kolejne minuty upłynęły na pluciu, dyszeniu i rozpaczliwym szukaniu ukojenia w kefirze i lodach. Youtuberzy skarżyli się, że nie mogą mówić, ani oddychać. Piekły ich nie tylko przełyki, ale i skóra. W pewnym momencie jedynym ratunkiem okazało się... wtarcie lodów w policzki. Kolejne porcje nabiału nie przynosiły ulgi. Koniec nagrania to już tylko obrazek wykończonych i zapłakanych chłopaków i stołu pełnego pustych butelek po napojach. Myślisz, że jeszcze kiedyś powtórzą ten eksperyment?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej