Zamiast obierać, kroi i smaży jajka na twardo. Ten przepis Ewy Wachowicz to hit na święta
Wielkanoc bez jajek? To jak święta bez choinki. Jajka to bowiem symbol nowego życia i odrodzenia. Nie może ich zabraknąć w koszyczku do poświęcenia oraz na stole. Dodatkowo - wyjątkowo smakują i są bardzo zdrowe. Jak je serwować? Opcji jest bez liku. Dzisiaj kilka podpowiedzi z "menu" Ewy Wachowicz.
Kto z nas nie pamięta malowania pisanek w dzieciństwie? To tradycja, która łączy pokolenia. Można to robić na wiele różnych sposobów. Obecnie w sklepach istnieje mnóstwo dodatków i farbek, które sprawiają, że jajka wyglądają oryginalnie. Zanim je nadziejemy lub ozdobimy dodatkami, warto zająć się skorupkami, a potem do barwienia wybrać metody znane z kuchni babci. Dadzą równie ładny, jak nie lepszy, efekt niż gotowe produkty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają
Ewa Wachowicz poleca piękne, naturalne pisanki
Jak przekonuje ekspertka, farbowanie jajek naturalnymi barwnikami to świetny sposób na połączenie tradycji z ekologicznym podejściem.
- Zawsze staram się stawiać na naturalne metody. W moim rodzinnym domu najczęściej wykorzystywaliśmy do tego cebulę. Gotowanie jajek ze skórkami z cebuli, zwłaszcza czerwonej, dają im intensywny, ciepły odcień brązu - mówi Ewa Wachowicz w rozmowie dla serwisu Pyszności.pl. - Później można też "wyskrobywać" różne wzorki na skorupkach. Istnieją też jednak inne metody naturalnego barwienia.
Sok z buraków nadaje jajkom delikatny, różowy lub czerwony kolor. Liście szpinaku, gotowane razem z nimi, tworzą zielony odcień, a proszek z kurkumy barwi je na intensywny żółty kolor. Z kolei owoce jagodowe pozwalają uzyskać odcień fioletowy lub niebieski. Wszystkie te metody są nie tylko bezpieczne, ale także pozwalają uzyskać unikalne, naturalne barwy, które stanowią doskonałą ozdobę na wielkanocnym stole.
Ewa Wachowicz podpowiada, jak serwować jajka na Wielkanoc
Jajka można podawać na wiele sposobów. Od klasycznych jajek na twardo, przez używanie ich jako dodatków do sałatek czy serwowania jako przystawki. Jeśli przygotowujecie jajka na twardo, to pamiętajcie, żeby nie gotować ich za długo! Około 5- 8 minut zdecydowanie wystarczy. Ich "przegrzanie" może bowiem negatywnie wpłynąć na smak. Jeśli od razu po ugotowaniu chcecie jajka zjeść albo też użyć ich do zrobienia sałatki bądź pasty, to zanurzcie je w zimnej wodzie. Ułatwi to obieranie i zapobiegnie pękaniu skorupki.
Podczas Wielkanocy na pewno sprawdzą się również jajka faszerowane. Można "zaszaleć" z różnymi farszami – od klasycznych, z użyciem majonezu, po bardziej niecodzienne wersje, jak z awokado czy łososiem. Warto przygotować kilka odmiennych wersji i tak zaserwować je świętującym domownikom. Ewa Wachowicz ma jeszcze jedną, oryginalną pozycję na ich podanie. Będzie ciekawie, ponieważ chodzi o jajka smażone w skorupkach.
Jajka smażone w skorupkach Ewy Wachowicz
Składniki:
- 6 jajek,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić i osuszyć.
- Ostrym nożem przeciąć na pół.
- Wydrążyć, nie uszkadzając skorupek.
- Białka i żółtka drobno posiekać, rozgnieść widelcem.
- Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem.
- Przyprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą.
- Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
- Przykryć i trzymać na ogniu przez kilka minut. Podawać na ciepło.
Dlaczego nie może zabraknąć jajek na Wielkanoc?
Jajka mają różne znaczenia w różnych kulturach. W Polsce jajka wielkanocne (pisanki) symbolizują życie i odrodzenie, a ich malowanie to ważna tradycja sięgająca jeszcze… czasów pogańskich. W Ukrainie zdobi się je w technice batikowej, tworząc misterne pysanky, które mają chronić dom i przynosić szczęście. W Grecji popularne są czerwone jajka symbolizujące krew Chrystusa i nowe życie – rozbija się je podczas wielkanocnej kolacji, co ma przynieść pomyślność.
W Niemczech i Austrii jajka zawiesza się na drzewkach jako ozdoby w tzw. Ostereierbaum, co symbolizuje radość z nadejścia wiosny. Jajka na Wielkanoc to więc nie tylko produkt spożywczy, ale także ważny symbol. Warto kultywować tradycję, malować jajka i oczywiście zajadać się nimi w odmiennych formach.
Karolina Wachowicz dla Wirtualnej Polski