PoradyMało kto ich używa, a szkoda. Wzmacniają odporność i z powodzeniem zastąpią ser

Mało kto ich używa, a szkoda. Wzmacniają odporność i z powodzeniem zastąpią ser

Płatki drożdżowe nie są powszechnym produktem wykorzystywanym w kuchni, a zasługują na szersze rozpropagowanie. Mają serowo-orzechowy posmak. Nadają się m.in. do zagęszczania sosów i zup. Są również wartościową posypką do ziemniaków, kefirów i jogurtów. Sprawdź, do czego jeszcze warto dodawać płatki drożdżowe i jakie mają właściwości!

Płatki drożdżowe mają wiele zastosowań
Płatki drożdżowe mają wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki drożdżowe pochodzą od tych samych mikroorganizmów (Saccharomyces cerevisiae), co drożdże piekarnicze. Jednakże w odróżnieniu od powyższego produktu nie są aktywne, a więc nie biorą udziału w procesach fermentacyjnych. To dlatego w sprzedaży często widnieją jako "płatki drożdżowe nieaktywne".

Mają żółtawy kolor i serowo-orzechowy smak. Są bogatym źródłem białka oraz witamin z grupy B, w tym witaminy B12, która jest kluczowa u wegan, gdyż znajduje się w niewielu produktach spożywanych w diecie bez mięsa i nabiału. Ponadto drożdże nieaktywne zawierają tłuszcze, węglowodany, błonnik i witaminę A. Z soli mineralnych mają wysoką zawartość fosforu, potasu i sodu. Wspierają prawidłową pracę wielu układów, m.in. odpornościowego. Przeciwwskazaniem do ich stosowania jest dna moczanowa oraz alergia/nietolerancja na drożdże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Płatki drożdżowe w diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Płatki drożdżowe w diecie wegańskiej zastępują ser, a często służą jako zagęszczacz, np. do sosów, kremów i zup. Nadają się jako posypka, m.in. do ziemniaków czy makaronu. Pod względem smaku i konsystencji kojarzą się z parmezanem. Dodaje się je do pesto, a także wegańskiego majonezu. Płatki drożdżowe w formie zmielonej można traktować jako delikatną przyprawę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podobnie wykorzystywać je w tradycyjnej kuchni.

Płatki drożdżowe w zdrowych przystawkach i deserach

Płatki drożdżowe warto dodawać do kefirów, jogurtów i maślanek. Nadają większego aromatu i wprowadzają serowy posmak. Można to połączyć z aromatycznymi, świeżymi przyprawami, np. natką pietruszki, tymiankiem, bazylią i rukolą. Zmielone płatki to smaczna posypka na kanapki (jako alternatywa dla startego sera). Warto stosować je jako dodatek (i zagęszczacz) do sosu czosnkowego opartego na bazie kefiru bądź jogurtu naturalnego.

Jak jeszcze wykorzystywać płatki drożdżowe w kuchni?

Płatki drożdżowe to cenny dodatek do pasztetów (mięsnych i wegańskich). Poprawiają smak, a przy okazji konsystencję. Można sporządzać z nich pasty, łącząc m.in. z jajami, tuńczykiem, łososiem czy warzywami. Pasują do sałatek, np. z dodatkiem oliwy lub olejów tłoczonych na zimno (tj. rzepakowy, lniany, konopny).

Płatki drożdżowe można stosować jako zamiennik lub uzupełnienie dla niektórych produktów spożywczych. Ich zastosowanie jest szerokie, a warto je dodatkowo zwiększać testując z różnorodnymi potrawami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:Michał Mazik
drożdżeprodukty spożywczezdrowie

Wybrane dla Ciebie