Rozgnieć widelcem, dopraw i wymieszaj. To świetna alternatywa dla zwykłego twarożku

Twarożek z tofu, choć nie wygląda szczególnie, potrafi zaskoczyć smakiem i konsystencją do złudzenia przypominającą klasyczny biały ser. To roślinna alternatywa, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut, a efekt naprawdę robi wrażenie.
Twarożek z tofu to świetna alternatywa dla białego seraTwarożek z tofu to świetna alternatywa dla białego sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Loginova

Bazą jest niskokaloryczne, delikatne i bogate w białko tofu, doskonałe dla osób, które nie jedzą nabiału lub po prostu szukają innych opcji. Dzięki płatkom drożdżowym otrzymuje charakterystyczny, serowy smak, ale też dodatkową porcję witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm.

Taki twarożek to uniwersalny dodatek do codziennego menu, który pasuje do kanapek, tortilli, świeżych warzyw, a nawet na kremową bazę do dań na ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Przepis na twarożek z tofu

To jedno z tych dań, które pokazuje, że kuchnia roślinna może być nie tylko zdrowa, ale też naprawdę pyszna i zaskakująca. Jak zrobić twarożek z tofu? Poznaj prosty przepis na wegański twarożek z płatkami drożdżowymi!

Składniki:

  • 1/2 opakowania tofu naturalnego lub wędzonego (100 g),
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (5 g),
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

twarozek z tofu
W miseczce umieść wszystkie składniki i wymieszaj

Krok 1. Odsączone tofu umieść w miseczce i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj płatki drożdżowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Twarożek z tofu przepis
Gotowy twarożek z tofu

Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy