Rozgnieć widelcem, dopraw i wymieszaj. To świetna alternatywa dla zwykłego twarożku
Bazą jest niskokaloryczne, delikatne i bogate w białko tofu, doskonałe dla osób, które nie jedzą nabiału lub po prostu szukają innych opcji. Dzięki płatkom drożdżowym otrzymuje charakterystyczny, serowy smak, ale też dodatkową porcję witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm.
Taki twarożek to uniwersalny dodatek do codziennego menu, który pasuje do kanapek, tortilli, świeżych warzyw, a nawet na kremową bazę do dań na ciepło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Przepis na twarożek z tofu
To jedno z tych dań, które pokazuje, że kuchnia roślinna może być nie tylko zdrowa, ale też naprawdę pyszna i zaskakująca. Jak zrobić twarożek z tofu? Poznaj prosty przepis na wegański twarożek z płatkami drożdżowymi!
Składniki:
- 1/2 opakowania tofu naturalnego lub wędzonego (100 g),
- 1 łyżka płatków drożdżowych (5 g),
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Odsączone tofu umieść w miseczce i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj płatki drożdżowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.