Rozgnieć widelcem, dopraw i wymieszaj. To świetna alternatywa dla zwykłego twarożku

Twarożek z tofu, choć nie wygląda szczególnie, potrafi zaskoczyć smakiem i konsystencją do złudzenia przypominającą klasyczny biały ser. To roślinna alternatywa, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut, a efekt naprawdę robi wrażenie.
Twarożek z tofu to świetna alternatywa dla białego seraTwarożek z tofu to świetna alternatywa dla białego sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Loginova

Bazą jest niskokaloryczne, delikatne i bogate w białko tofu, doskonałe dla osób, które nie jedzą nabiału lub po prostu szukają innych opcji. Dzięki płatkom drożdżowym otrzymuje charakterystyczny, serowy smak, ale też dodatkową porcję witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm.

Taki twarożek to uniwersalny dodatek do codziennego menu, który pasuje do kanapek, tortilli, świeżych warzyw, a nawet na kremową bazę do dań na ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Przepis na twarożek z tofu

To jedno z tych dań, które pokazuje, że kuchnia roślinna może być nie tylko zdrowa, ale też naprawdę pyszna i zaskakująca. Jak zrobić twarożek z tofu? Poznaj prosty przepis na wegański twarożek z płatkami drożdżowymi!

Składniki:

  • 1/2 opakowania tofu naturalnego lub wędzonego (100 g),
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (5 g),
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

twarozek z tofu
W miseczce umieść wszystkie składniki i wymieszaj

Krok 1. Odsączone tofu umieść w miseczce i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj płatki drożdżowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

Twarożek z tofu przepis
Gotowy twarożek z tofu

Krok 2. Przełóż do wygodnego naczynia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯