Te frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Wszyscy chcą przepis, nikt nie zgaduje z czego są

Frytki z batatów zaskakują nie tylko smakiem, ale też swoim składem. Niewielu zgaduje, że ten przysmak powstał z batata, czyli słodkiego ziemniaka. Ich wyjątkowy smak i piękny kolor powoduje, że trudno się im oprzeć, a jeszcze trudniej uwierzyć, że mogą być częścią zdrowej diety.

Frytki z batatów w pysznej posypce lepsze niż tradycyjneFrytki z batatów w pysznej posypce lepsze niż tradycyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sportmigawka

Bataty są doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika i cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz mangan. Dostarczają też witaminy z grupy B (szczególnie B6), witaminę C, E i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu, wspomagają odporność, wzrok i kondycję skóry.

Ich naturalna słodycz w połączeniu z delikatną konsystencją po upieczeniu daje efekt, który smakowo przewyższa klasyczne frytki i jest w bardziej odżywczej odsłonie. Wystarczy pokroić bataty, skropić je oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku, czyli są bez smażenia, bez zbędnego tłuszczu i bez wyrzutów sumienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Przepis na frytki z batatów

Wystarczy kilka prostych składników i piekarnik, by w domu stworzyć wersję tego popularnego fast foodu, który nie tylko nie szkodzi sylwetce, ale wspiera zdrowie.

Składniki:

  • 2 małe bataty (300 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • wędzona słodka papryka,
  • kurkuma,
  • curry,
  • sól (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Frytki batatowe przepis
Przygotuj bataty

Krok 1. Batata umyj, opcjonalnie obierz i pokrój w plastry. Następnie każdy plaster pokrój w paski (słupki). W misce umieść oliwę. Dopraw słodką, ostrą i wędzoną papryką, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj. Następnie kawałki batata wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek powinien być pokryty tłuszczem z przyprawami.

Frytki batatowe przepis
Włóż bataty do piekarnika

Krok 2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski batata równomiernie rozłóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10-20 minut w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.

Frytki batatowe przepis
Przełóż gotowe frytki do wygodnego naczynia

Krok 3. Wyłóż na talerz i opcjonalnie dopraw szczyptą soli.

Frytki z batata świetnie smakują same, z domowymi sosami, jogurtowym dipem lub w formie dodatku do mięsa, ryb, a nawet sałatek. To prosty sposób na to, by odczarować domowy obiad i przemycić coś pysznego, lekkiego i pełnego wartości odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje