Te frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Wszyscy chcą przepis, nikt nie zgaduje z czego są
Frytki z batatów zaskakują nie tylko smakiem, ale też swoim składem. Niewielu zgaduje, że ten przysmak powstał z batata, czyli słodkiego ziemniaka. Ich wyjątkowy smak i piękny kolor powoduje, że trudno się im oprzeć, a jeszcze trudniej uwierzyć, że mogą być częścią zdrowej diety.
Bataty są doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika i cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz mangan. Dostarczają też witaminy z grupy B (szczególnie B6), witaminę C, E i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu, wspomagają odporność, wzrok i kondycję skóry.
Ich naturalna słodycz w połączeniu z delikatną konsystencją po upieczeniu daje efekt, który smakowo przewyższa klasyczne frytki i jest w bardziej odżywczej odsłonie. Wystarczy pokroić bataty, skropić je oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku, czyli są bez smażenia, bez zbędnego tłuszczu i bez wyrzutów sumienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Przepis na frytki z batatów
Wystarczy kilka prostych składników i piekarnik, by w domu stworzyć wersję tego popularnego fast foodu, który nie tylko nie szkodzi sylwetce, ale wspiera zdrowie.
Składniki:
- 2 małe bataty (300 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- wędzona słodka papryka,
- kurkuma,
- curry,
- sól (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Batata umyj, opcjonalnie obierz i pokrój w plastry. Następnie każdy plaster pokrój w paski (słupki). W misce umieść oliwę. Dopraw słodką, ostrą i wędzoną papryką, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj. Następnie kawałki batata wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek powinien być pokryty tłuszczem z przyprawami.
Krok 2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski batata równomiernie rozłóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10-20 minut w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.
Krok 3. Wyłóż na talerz i opcjonalnie dopraw szczyptą soli.
Frytki z batata świetnie smakują same, z domowymi sosami, jogurtowym dipem lub w formie dodatku do mięsa, ryb, a nawet sałatek. To prosty sposób na to, by odczarować domowy obiad i przemycić coś pysznego, lekkiego i pełnego wartości odżywczych.