Zalewam ziemniaki masą jajeczną i smażę. Kto choć raz spróbował, był zachwycony
Tortilla de patatas, czyli hiszpańska wersja omleta z ziemniakami, to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w kuchni hiszpańskiej.
07.03.2024 09:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli poszukujesz prostego, a jednocześnie smacznego rozwiązania na letni obiad, mamy dla ciebie doskonałą propozycję. Przedstawiamy sposób na przygotowanie tradycyjnej, hiszpańskiej potrawy. Tortilla de patatas charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zachwyca zarówno tuż po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień, kiedy jest podawana na zimno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortilla de patatas ze szpinakiem
Składniki:
- 4 ziemniaki średniej wielkości,
- 4 jajka,
- 2 porządne garście szpinaku lub jarmużu,
- ząbek czosnku lub czosnek w proszku,
- 6−8 oliwek czarnych,
- łyżka oliwy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować (mają być półtwarde). Szpinak grubo posiekać. Czosnek zgnieść w prasce.
- Na patelni z grubym dnem podsmażyć na oliwie czosnek, dodać szpinak lub jarmuż i obgotowane ziemniaki.
- Smażyć przez 2 minuty i zmniejszyć ogień. Jajka przyprawić pieprzem oraz solą i roztrzepać. Polać nimi zawartość patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem.
- Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco tortillę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się całkowicie, zostawić do przestygnięcia.
- Podzielić na pół, przełożyć do lunchboxu i posypać drobno pokrojonymi oliwkami.
Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.