Zalewam ziemniaki masą jajeczną i smażę. Kto choć raz spróbował, był zachwycony

Tortilla de patatas, czyli hiszpańska wersja omleta z ziemniakami, to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w kuchni hiszpańskiej.

Tortilla de patatas ze szpinakiemTortilla de patatas ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM
SKOMENTUJ

Jeśli poszukujesz prostego, a jednocześnie smacznego rozwiązania na letni obiad, mamy dla ciebie doskonałą propozycję. Przedstawiamy sposób na przygotowanie tradycyjnej, hiszpańskiej potrawy. Tortilla de patatas charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zachwyca zarówno tuż po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień, kiedy jest podawana na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Tortilla de patatas ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 4 jajka,
  • 2 porządne garście szpinaku lub jarmużu,
  • ząbek czosnku lub czosnek w proszku,
  • 6−8 oliwek czarnych,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować (mają być półtwarde). Szpinak grubo posiekać. Czosnek zgnieść w prasce.
  2. Na patelni z grubym dnem podsmażyć na oliwie czosnek, dodać szpinak lub jarmuż i obgotowane ziemniaki.
  3. Smażyć przez 2 minuty i zmniejszyć ogień. Jajka przyprawić pieprzem oraz solą i roztrzepać. Polać nimi zawartość patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco tortillę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się całkowicie, zostawić do przestygnięcia.
  5. Podzielić na pół, przełożyć do lunchboxu i posypać drobno pokrojonymi oliwkami.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox © Wydawnictwo RM

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie