Zalewam ziemniaki masą jajeczną i smażę. Kto choć raz spróbował, był zachwycony

Tortilla de patatas, czyli hiszpańska wersja omleta z ziemniakami, to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w kuchni hiszpańskiej.

Tortilla de patatas ze szpinakiemTortilla de patatas ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Jeśli poszukujesz prostego, a jednocześnie smacznego rozwiązania na letni obiad, mamy dla ciebie doskonałą propozycję. Przedstawiamy sposób na przygotowanie tradycyjnej, hiszpańskiej potrawy. Tortilla de patatas charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zachwyca zarówno tuż po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień, kiedy jest podawana na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Tortilla de patatas ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 4 jajka,
  • 2 porządne garście szpinaku lub jarmużu,
  • ząbek czosnku lub czosnek w proszku,
  • 6−8 oliwek czarnych,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować (mają być półtwarde). Szpinak grubo posiekać. Czosnek zgnieść w prasce.
  2. Na patelni z grubym dnem podsmażyć na oliwie czosnek, dodać szpinak lub jarmuż i obgotowane ziemniaki.
  3. Smażyć przez 2 minuty i zmniejszyć ogień. Jajka przyprawić pieprzem oraz solą i roztrzepać. Polać nimi zawartość patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco tortillę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się całkowicie, zostawić do przestygnięcia.
  5. Podzielić na pół, przełożyć do lunchboxu i posypać drobno pokrojonymi oliwkami.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox © Wydawnictwo RM
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki