PrzepisProste przepisyZalewam ziemniaki masą jajeczną i smażę. Kto choć raz spróbował, był zachwycony

Zalewam ziemniaki masą jajeczną i smażę. Kto choć raz spróbował, był zachwycony

Tortilla de patatas ze szpinakiem
Tortilla de patatas ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Tortilla de patatas, czyli hiszpańska wersja omleta z ziemniakami, to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w kuchni hiszpańskiej.

Jeśli poszukujesz prostego, a jednocześnie smacznego rozwiązania na letni obiad, mamy dla ciebie doskonałą propozycję. Przedstawiamy sposób na przygotowanie tradycyjnej, hiszpańskiej potrawy. Tortilla de patatas charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zachwyca zarówno tuż po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień, kiedy jest podawana na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla de patatas ze szpinakiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 4 jajka,
  • 2 porządne garście szpinaku lub jarmużu,
  • ząbek czosnku lub czosnek w proszku,
  • 6−8 oliwek czarnych,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować (mają być półtwarde). Szpinak grubo posiekać. Czosnek zgnieść w prasce.
  2. Na patelni z grubym dnem podsmażyć na oliwie czosnek, dodać szpinak lub jarmuż i obgotowane ziemniaki.
  3. Smażyć przez 2 minuty i zmniejszyć ogień. Jajka przyprawić pieprzem oraz solą i roztrzepać. Polać nimi zawartość patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco tortillę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się całkowicie, zostawić do przestygnięcia.
  5. Podzielić na pół, przełożyć do lunchboxu i posypać drobno pokrojonymi oliwkami.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także