PoradyDzięki tym poradom dasz drugie życie resztkom warzyw i ziół. Ich kolejny zakup okaże się zbędny

Dzięki tym poradom dasz drugie życie resztkom warzyw i ziół. Ich kolejny zakup okaże się zbędny

Dzięki tym poradom dasz drugie życie resztkom warzyw i ziół. Ich kolejny zakup okaże się zbędny
Frania

17.10.2018 08:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wiem jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie przygotowywania codziennie pysznych dań bez ulubionych ziół i warzyw.

I jak się okazuje, nie zawsze musisz je kupować. Możesz uprawiać ulubione warzywa w zaciszu własnego domu. Co więcej, jest to bajecznie proste!

Oto czego potrzebujesz

  • końcówki warzyw
  • szklany pojemnik
  • doniczka
  • ziemia

#1 Sałata

  1. Przy odcinaniu liści, zostaw 5 cm od postawy.
  2. Umieść kawałek sałaty w pojemniku (jak na zdjęciu powyżej). Dodaj trochę wody i ustaw w słonecznym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę.
  3. Po upływie ok. tygodnia, powinnaś zauważyć nowe liście i korzenie.
  4. Przesadź sałatę do ziemi i to wszystko!

#2 Mięta i bazylia

  1. Odetnij łodygę z liśćmi od nasady (8 cm). Z dolnej części usuń liście.
  2. Umieść roślinki w wodzie. Pamiętaj, aby liście utrzymywały się nad powierzchnią wody.
  3. Kiedy pojawi się korzeń, a roślinka urośnie ok. 5 cm, przesadź ją do doniczki.
  4. Zioła będą gotowe do wykorzystania, kiedy w pełni się rozwiną.

#3 Seler

  1. Zachowaj ok. 2 cm selera (licząc od nasady).
  2. Wstaw do naczynia z odrobiną wody i ustaw w nasłonecznionym miejscu.
  3. Zmieniaj wodę co drugi dzień.
  4. Po ok. tygodniu możesz przesadzić do ziemi.

#4 Dymka

  1. Zachowaj 5 cm podstawy.
  2. Podobnie jak w przypadku sałaty, umieść dymkę w szklanym pojemniku z odrobiną wody. Ustaw w słonecznym miejscu.
  3. Zmieniaj wodę co dwa dni.
  4. Po tygodniu możesz przesadzić do ziemi lub nadal przechowywać w pojemniku.

#5 Czosnek

  1. Przygotuj duże ząbki czosnku.
  2. Umieść w ziemi, górną częścią do góry.
  3. Przykryj delikatnie ziemią
  4. Czosnek będziesz mogła wykorzystać ponownie, kiedy zielone części zaczną brązowieć i więdnąć.

#6 Czerwona cebula

  1. Zachowaj ok. 5 cm cebuli, licząc od nasady.
  2. Umieść bezpośrednio w ziemi i przykryj delikatnie ziemią
  3. Zbiory będą gotowe, w chwili gdy górna część cebuli pożółknie.
Koniecznie daj znać co myślisz o tych trikach? Masz zamiar je wykorzystać u siebie w domu?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także