Dzięki tym poradom dasz drugie życie resztkom warzyw i ziół. Ich kolejny zakup okaże się zbędny

Nie wiem jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie przygotowywania codziennie pysznych dań bez ulubionych ziół i warzyw.

Obrazek
Frania

I jak się okazuje, nie zawsze musisz je kupować. Możesz uprawiać ulubione warzywa w zaciszu własnego domu. Co więcej, jest to bajecznie proste!

Oto czego potrzebujesz

  • końcówki warzyw
  • szklany pojemnik
  • doniczka
  • ziemia

#1 Sałata

  1. Przy odcinaniu liści, zostaw 5 cm od postawy.
  2. Umieść kawałek sałaty w pojemniku (jak na zdjęciu powyżej). Dodaj trochę wody i ustaw w słonecznym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie zmieniać wodę.
  3. Po upływie ok. tygodnia, powinnaś zauważyć nowe liście i korzenie.
  4. Przesadź sałatę do ziemi i to wszystko!

#2 Mięta i bazylia

  1. Odetnij łodygę z liśćmi od nasady (8 cm). Z dolnej części usuń liście.
  2. Umieść roślinki w wodzie. Pamiętaj, aby liście utrzymywały się nad powierzchnią wody.
  3. Kiedy pojawi się korzeń, a roślinka urośnie ok. 5 cm, przesadź ją do doniczki.
  4. Zioła będą gotowe do wykorzystania, kiedy w pełni się rozwiną.

#3 Seler

  1. Zachowaj ok. 2 cm selera (licząc od nasady).
  2. Wstaw do naczynia z odrobiną wody i ustaw w nasłonecznionym miejscu.
  3. Zmieniaj wodę co drugi dzień.
  4. Po ok. tygodniu możesz przesadzić do ziemi.

#4 Dymka

  1. Zachowaj 5 cm podstawy.
  2. Podobnie jak w przypadku sałaty, umieść dymkę w szklanym pojemniku z odrobiną wody. Ustaw w słonecznym miejscu.
  3. Zmieniaj wodę co dwa dni.
  4. Po tygodniu możesz przesadzić do ziemi lub nadal przechowywać w pojemniku.

#5 Czosnek

  1. Przygotuj duże ząbki czosnku.
  2. Umieść w ziemi, górną częścią do góry.
  3. Przykryj delikatnie ziemią
  4. Czosnek będziesz mogła wykorzystać ponownie, kiedy zielone części zaczną brązowieć i więdnąć.

#6 Czerwona cebula

  1. Zachowaj ok. 5 cm cebuli, licząc od nasady.
  2. Umieść bezpośrednio w ziemi i przykryj delikatnie ziemią
  3. Zbiory będą gotowe, w chwili gdy górna część cebuli pożółknie.
Koniecznie daj znać co myślisz o tych trikach? Masz zamiar je wykorzystać u siebie w domu?
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil