Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Sakiewki z ciasta francuskiego wypełnione farszem z mięsa mielonego, pomidorów i papryki sprawdzą się świetnie zarówno na ciepłą kolację, jak i w roli pysznej i prostej przystawki. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko kilka chwil.
15.08.2022 | aktual.: 18.09.2023 11:19
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny "materiał" w kuchni. Można wyczarować z nim mnóstwo pyszności: roladki, ciasta, ciasteczka czy rollsy. Warto mieć arkusz ciasta francuskiego w swojej lodówce lub zamrażarce- nieraz uratował nas, gdy wpaść mieli niespodziewani goście. Wybierając ciasto francuskie w sklepie zwróć uwagę na jego skład. Im krótszy, tym lepiej. Podstawowymi składnikami są masło, woda, mąka oraz sól. Wszystkie pozostałe składniki są tak naprawdę zbędne.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Sakiewki z ciasta francuskiego- składniki
400 g mielonej wołowiny
1 papryka
1 cebula
2 pomidory
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 arkusz ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
Przepis na sakiewki z mięsem mielonym
W robocie kuchennym umieść mieloną wołowinę. Dodaj pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę oraz pomidory. Dorzuć również świeżą natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką. Zblenduj składniki na jednolitą masę.
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie. Najlepiej jest wyjąć go 10-15 minut wcześniej z lodówki- łatwiej będzie Ci z nim pracować, gdy złapie nieco pokojowej temperatury. Podziel ciasto na 8 części. Najłatwiej jest zrobić to przy pomocy noża do pizzy.
Na każdy kawałek ciasta wyłóż porcję przygotowanego farszu. Zawiń brzegi ciasta i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Po tym czasie nasze sakiewki są już gotowe. Możesz serwować je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie sprawdzą się w roli ciepłej kolacji i przekąski. Smacznego!