Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Sakiewki z ciasta francuskiego wypełnione farszem z mięsa mielonego, pomidorów i papryki sprawdzą się świetnie zarówno na ciepłą kolację, jak i w roli pysznej i prostej przystawki. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko kilka chwil.

Obrazek
Ewa

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny "materiał" w kuchni. Można wyczarować z nim mnóstwo pyszności: roladki, ciasta, ciasteczka czy rollsy. Warto mieć arkusz ciasta francuskiego w swojej lodówce lub zamrażarce- nieraz uratował nas, gdy wpaść mieli niespodziewani goście. Wybierając ciasto francuskie w sklepie zwróć uwagę na jego skład. Im krótszy, tym lepiej. Podstawowymi składnikami są masło, woda, mąka oraz sól. Wszystkie pozostałe składniki są tak naprawdę zbędne.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sakiewki z ciasta francuskiego- składniki

400 g mielonej wołowiny

1 papryka

1 cebula

2 pomidory

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

1 i 1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 arkusz ciasta francuskiego

1 roztrzepane jajko

Przepis na sakiewki z mięsem mielonym

W robocie kuchennym umieść mieloną wołowinę. Dodaj pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę (bez gniazd nasiennych), cebulę oraz pomidory. Dorzuć również świeżą natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką. Zblenduj składniki na jednolitą masę.

Obrazek
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie. Najlepiej jest wyjąć go 10-15 minut wcześniej z lodówki- łatwiej będzie Ci z nim pracować, gdy złapie nieco pokojowej temperatury. Podziel ciasto na 8 części. Najłatwiej jest zrobić to przy pomocy noża do pizzy.

Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

Na każdy kawałek ciasta wyłóż porcję przygotowanego farszu. Zawiń brzegi ciasta i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Obrazek
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

Po tym czasie nasze sakiewki są już gotowe. Możesz serwować je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie sprawdzą się w roli ciepłej kolacji i przekąski. Smacznego!

Obrazek
Sakiewki z ciasta francuskiego- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak