Gotowanie brokułów to przeżytek, Ania Bardowska robi z niego cudowny przysmak

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym według Ani Bardowskiej jest jedyna w swoim rodzaju. Danie wspaniale sprawdzi się jako pyszna przekąską między posiłkami. Poza tym idealnie smakuje na śniadanie, w towarzystwie świeżej kromki chleba. Jeśli macie ochotę ją wykonać - poniżej podajemy przepis.

Sałatka Ani Bardowskiej z brokułuSałatka Ani Bardowskiej z brokułu - Pyszności; Foto: Screen z instagram.com/ania.bardowska/
Agnieszka
SKOMENTUJ

Autorka książeczki dla dzieci "Skarby wsi" podała na swoim kanale YouTube przepyszny przepis na sałatkę. Skrywa ona w sobie wiele pysznych składników, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Pyszne, zdrowe danie

Obrazek
świeży brokuł - Pyszności ; Foto: Canva.com

Sałatka brokułowa według Ani Bardowskiej jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy, że przygotujesz takie składniki jak brokuł, ananas, ser typu feta, kukurydzę i pestki słonecznika. Całość serwujemy z pysznym sosem czosnkowym.

Sałatka jest wyjątkowo smaczna i pięknie się prezentuje. W związku z tym świetnie sprawdzi się podczas uroczystości rodzinnych, czego dowodem jest fakt, że rodzina męża Ani Bardowskiej dosłownie za nią szaleje. Jeśli jesteś miłośnikiem lekkich, warzywnych dań, powinieneś koniecznie spróbować tej sałatki!

Sałatka brokułowa Ani Bardowskiej

Obrazek
Ser typu feta - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • brokuł (świeży lub mrożony)
  • ser sałatkowy typu feta
  • ananas
  • kukurydza
  • słonecznik
  • gęsty jogurt naturalny lub śmietana
  • czosnek
  • majonez

Sposób przygotowania:

Pestki słonecznika delikatnie podpraż na patelni. Następnie odstaw je na bok. Ser typu feta pokrój w kostkę. Najlepiej schłodzić go uprzednio, dzięki temu podczas krojenia nie będzie przyklejał się do noża.

Przygotuj sos. W związku z tym 3 łyżki majonezu połącz z 3 łyżkami jogurtu, bądź śmietany. Dodaj przeciśnięte przez praskę główki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Brokuł podziel na małe różyczki i ułóż je na dnie szerokiej miski. Następnie pokrój ananasa w kostkę. Układaj owoce na brokułach i posyp je kukurydzą. Na końcu dodaj fetę w kostkach. Całość polej sosem czosnkowym i posyp uprażonymi pestkami słonecznika.

Sałatka brokułowa wspaniale sprawdzi się w towarzystwie świeżej kromki chleba.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i serem krok po kroku. Potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez