Słodka propozycja z masą sernikową, ciasteczkami i owocami

Oto kolejny przepis, który został nagrodzony w naszym konkursie. Tym razem prezentujemy Wam słodką propozycję Agi Kubickiej z ciasteczkami, owocami i masą sernikową w roli głównej.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Masa sernikowa

  1. 200 ml słodka śmietanka 30%
  2. 370 g jogurt naturalny
  3. 500 g mascarpone
  4. 1/2 szkl. cukier puder
  5. 3 łyżeczki żelatyna
  6. 60 ml woda
  7. 1/2 szkl. borówka
  8. 1 szkl. granat (ziarenka)

Do dekoracji

  1. 1 opakowanie ciasteczka neo
  2. 1/2 szkl. granat (ziarenka)

Spód na ciasto

  1. 350 g ciasteczka Oreo pokruszone
  2. 70 g masło roztopione
Sposób przygotowania:

1. Pokruszone ciastka oreo połącz z roztopionym masłem. Z powstałej mieszanki uformuj spód ciasta i włóż formę na 30 minut do lodówki.

Obrazek

2. Przy pomocy robota kuchennego połącz ze sobą jogurt naturalny oraz serek mascarpone. Po chwili dodawaj stopniowo cukier puder.

Obrazek

3. Żelatynę zalej wodą i ogrzewaj, do chwili aż się rozpuści. Pamiętaj, że roztworu nie można zagotować. Kiedy trochę przestygnie, dodaj do niego łyżkę mieszanki jogurtowo-sernikowej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj całość do wcześniej przygotowanej masy.

Obrazek

4. Połącz masę z ubitą śmietaną. Dodaj owoce i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Umieść masę w formie do pieczenia. Na górze ułóż ciastka neo i owoce. Powstałe ciasto chłodź przez całą noc.

Obrazek

6. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥