Strzelczyk robi obłędną białą kiełbasę. Rodzina nie będzie chciała jeść nic innego w Wielkanoc

Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu, jednak w tym roku możesz zaskoczyć swoich bliskich jej wyjątkową odsłoną - białą kiełbasą w sosie pieczarkowym według przepisu Tomasza Strzelczyka.

Strzelczyk robi obłędną białą kiełbasę. Rodzina nie będzie chciała jeść nic innego w Wielkanoc (Fot. YouTube/@ODDASZFARTUCHA)Strzelczyk robi obłędną białą kiełbasę. Rodzina nie będzie chciała jeść nic innego w Wielkanoc (Fot. YouTube/@ODDASZFARTUCHA)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy. Jednak, kucharz Tomasz Strzelczyk ma zupełnie nowe spojrzenie na klasyczną białą kiełbasę. Zamiast tradycyjnych metod przygotowania, proponuje on pyszne danie, które z pewnością zachwyci twoich gości. To biała kiełbasa w aromatycznym sosie pieczarkowym, której nie sposób się oprzeć. Przygotuj na Wielkanoc i przywitaj święta w wyjątkowy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Biała kiełbasa w sosie pieczarkowym według przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 700 g białej kiełbasy,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 150 ml bulionu,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Białą kiełbasę pokrój w niezbyt duże kawałki i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  3. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulkę i świeży tymianek.
  4. Wetrzyj na patelnię ząbek czosnku i chwilę podsmażaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem, dodaj masło i wsyp mąkę, aby zagęścić sos.
  6. Stopniowo dolewaj bulion i śmietankę, cały czas mieszając.
  7. Do sosu dodaj podsmażoną kiełbasę i duś około 10 minut.
  8. Na koniec posyp natką pietruszki.

Wskazówki:

  • Sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami, np. papryką słodką lub chili.
  • Zamiast świeżego tymianku możesz użyć suszonego.
  • Białą kiełbasę w sosie pieczarkowym możesz również podać z makaronem lub ryżem.

Biała kiełbasa w sosie pieczarkowym - idealna na Wielkanoc i nie tylko

Biała kiełbasa w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Sos pieczarkowy doskonale komponuje się z delikatnym smakiem białej kiełbasy, a dodatek świeżego tymianku nadaje potrawie wyjątkowego charakteru.

Wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka i przekonaj się, jak prosto i szybko możesz przygotować obłędne danie, które zachwyci twoich bliskich.

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze