PrzepisSurówka colesław bez choćby grama majonezu. Pyszniejsza niż z KFC, a ma 2 razy mniej kalorii

Surówka colesław bez choćby grama majonezu. Pyszniejsza niż z KFC, a ma 2 razy mniej kalorii

Surówka colesław - Pyszności; Foto: Canva,
Surówka colesław - Pyszności; Foto: Canva,
15.10.2022 00:16

Surówka z definicji kojarzy nam się z czymś zdrowym. Utarte, niepoddane obróbce termicznej warzywa to witaminy w czystej postaci. Czasem jednak do surówki dodajemy kalorycznego składnika, którego walory zdrowotne są - mówiąc wprost - dość wątpliwe. A gdyby tak zrezygnować z tego składnika i surówka colesław powstała w wersji dietetycznej?

Colesław to surówkowy klasyk, któremu często przypisujemy łatkę dodatku dla jedzenia typu fast food. Nic w tym dziwnego, bo powstał w USA, ojczyźnie szybkiego jedzenia, a jego popularność w Polsce zaczęła rosnąć od kiedy pojawił się w KFC.

Surówka - Pyszności; Foto: Canva
Surówka - Pyszności; Foto: Canva

Klasyczna surówka colesław zawiera oczywiście majonez, składnik uwielbiany przez twórców wszelkiej maści fast foodów, dlatego idealnie wpasowała się jako kompanka do hamburgera czy hot doga. Istnieje jednak sposób na przyrządzenie colesława bez majonezu, sprawiając, że ta pyszna surówka ponownie stanie się czymś zdrowym. Sami zobaczcie!

Dietetyczna surówka colesław

Przepis:

  • 500 g białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek dymki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

Obierz kapustę z zewnętrznych liści. Resztę pokrój w cienkie paski. Obierz marchewkę. Jeśli jesteś posiadaczką obieraczki do julienne, potraktuj nią marchewkę. Jeśli nie, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.

Surówka colesław - Pyszności; Foto: Canva
Surówka colesław - Pyszności; Foto: Canva

Całą dymkę - cebulkę i liście - posiekaj w drobniutką kostkę. Zmieszaj ją z kapustą i marchewką, posól i popieprz, najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i odłóż do lodówki na 2 godziny.

Warzywa zaczynają się piklować, dlatego w misce zbierze się trochę wody. Odlej ją i dodaj jogurt naturalny wymieszany z miodem w oddzielnej misce.

Twoja dietetyczna surówka colesław nie straci nic na swoim smaku, a zyska tym, że mogą ją zjeść ci, którzy nie lubią lub nie mogą jeść majonezu. W ten sposób colesław nie musi być już dodatkiem tylko do fast foodu, ale do całego - ugotowanego w zdrowym tonie - obiadu. Smacznego!

A może chcecie zobaczyć inny przepis na ultra witaminową surówkę do obiadu? Znajdziecie ją w tym filmiku z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także