Połącz pieczone i tarte buraki z cukinią w słoiku. Hit wśród surówek na zimę

Jesienne przetwory, niezależnie czy na słodko, czy na słono, należy zaliczyć do kategorii ulubionych produktów, po które chętnie sięgamy zimową porą. Jeśli masz ochotę na coś wytrawnego i pożywnego, to surówka do słoików z pieczonych buraków i cukinii, sprawdzi się tu idealnie!

Surówka do słoikówSurówka do słoików - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Surówka do słoików z burakami i cukinią - ten smak zachwyca!

Możemy podkreślić z pełnym przekonaniem, że miłośnicy buraków i cukinii, w tym przypadku będą zachwyceni. Surówka do słoików to przysmak, po który można sięgnąć zimą i zastosować jako dodatek do obiadu lub po prostu - ot tak, jako wytrawna przekąska, którą będziemy mogli zjeść zawsze i wszędzie. Letnio-jesienny smak zamknięty w słoiku sprawi, że ta wersja surówki stanie się naszą ulubioną. Co ważne, surówka do słoików z burakami i cukinią jest prosta w przygotowaniu.

Obrazek
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

To pewnego rodzaju bomba witaminowa, po którą będziemy chętnie sięgać, gdy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Możemy Was zapewnić, że idealnie sprawdzi się w połączeniu z prawie każdym daniem. Ale najlepiej będzie, gdy przekonacie się sami!

Jak przygotować surówkę do słoików z burakami i cukinią?

Czas, jaki będzie tu potrzebny, to kilka godzin. Jednak dla finalnego efektu, naprawdę warto. Będziecie zachwyceni!

Składniki:

  • kilogram cukinii
  • około kilograma buraków czerwonych
  • 3/4 szklanki octu
  • 200 g cebuli
  • szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • pieprz czarny do smaku
  • 3 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Surówka do słoików to przysmak, który pokocha każdy. Jej przygotowanie należy rozpocząć od upieczenia buraków czerwonych. Wcześniej należy je obrać i dokładnie umyć. Pieczemy w temperaturze 130 stopni, przez około 90 minut, po wcześniejszym zawinięciu ich w folię aluminiową. Po ostudzeniu ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Teraz kolej na cukinię. Myjemy, obieramy ją, wydrążamy nasiona i ścieramy na tarce, na wąskie plasterki. Następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki soli i wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętaj, by nie odciskać wody - będzie nam ona potrzebna, bo w zalewie nie ma wody.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Czas na cebulę - kroimy ją w paseczki o długości około 2 cm i dodajemy pozostałą sól. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Tu już będzie trzeba odcisnąć ją z soku, następnie przelać ją chłodną wodą i ponownie odcisnąć. Warzywa wraz z octem, olejem i cukrem umieszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut. Następnie przekładamy wszystko do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 125 stopni. Surówka do słoików jest już gotowa. Smacznego!

Lubisz sałatki ze słoików? Koniecznie wypróbuj przepis na ogórki w zalewie gyros. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza