Surówka z kapusty pekińskiej. Te składniki podkreślą jej smak

Czy podczas przygotowania obiadu, sięgasz po ulubione warzywne dodatki? Jeśli tak, to wierzymy w to, że surówka z kapusty pekińskiej przypadnie ci do gustu. Będzie o wiele lepsza niż w restauracji. I to dzięki składnikom, które podkreślą jej smak!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Surówka z kapusty pekińskiej - smaczny dodatek do każdego obiadu

Jakie są najważniejsze zalety związane z tym warzywnym dodatkiem? Przede wszystkim taką surówkę robi się szybko i z naprawdę wspaniałych składników. Wszystko to jest uzupełnione rozmaitymi przyprawami i dodatkami, dzięki którym surówka z kapusty pekińskiej jest dużo lepsza niż w restauracji.

Obrazek
Kapusta pekińska - Pyszności

Idealnie komponuje się niemal z każdym obiadem. Niezależnie od tego, czy to schabowy, mielony, ryba, czy dania z drobiu, to taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem. Co ważne. zawiera w sobie ważne składniki odżywcze i witaminy, przez co będzie zdrowo, smacznie i kolorowo. Koniecznie spróbuj tej warzywnej kompozycji.

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?

Tak naprawdę, możesz tu dodać niemal wszystkie ulubione warzywne dodatki. Jednak warto podkreślić jej smak, dodając ogórki kiszone i sos na bazie musztardy. Dzięki temu, taki dodatek będzie dużo lepszy niż w restauracji. Zatem, do dzieła!

Składniki:

  • średnia marchewka
  • niezbyt dużo główka kapusty pekińskiej
  • niewielka czerwona cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 40 g musztardy delikatesowej
  • 10 ml octu jabłkowego
  • miód lub syrop klonowy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty kiszonej to przysmak stworzony dla miłośników warzyw, ale nie tylko. Jej przygotowanie rozpocznij od opłukania i posiekania kapusty pekińskiej. Przełóż ją do dużej miski i dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podobna zasada obowiązuje w przypadku ogórków, z tym że wcześniej nie należy ich myć, ale odcisnąć z nadmiaru soku.

Obrazek
Surówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

W następnej kolejności dodaj pokrojoną drobno  i przepłukaną wrzątkiem czerwoną cebulę. Dopraw surówkę solą i pieprzem i połącz z przygotowanym sosemna bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego, musztardy i odrobiny miodu. Sos miodowo-musztardowy, w takim wydaniu, świetnie  podkreśli smak surówki i nada jej odrobiny słodkości, minimalizując kwaskowy smak octu i musztardy. Smacznego!

Do takiej surówki przygotuj kieszonki z nadzieniem w boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥