Surówka z kapusty pekińskiej. Te składniki podkreślą jej smak
04.03.2023 14:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy podczas przygotowania obiadu, sięgasz po ulubione warzywne dodatki? Jeśli tak, to wierzymy w to, że surówka z kapusty pekińskiej przypadnie ci do gustu. Będzie o wiele lepsza niż w restauracji. I to dzięki składnikom, które podkreślą jej smak!
Surówka z kapusty pekińskiej - smaczny dodatek do każdego obiadu
Jakie są najważniejsze zalety związane z tym warzywnym dodatkiem? Przede wszystkim taką surówkę robi się szybko i z naprawdę wspaniałych składników. Wszystko to jest uzupełnione rozmaitymi przyprawami i dodatkami, dzięki którym surówka z kapusty pekińskiej jest dużo lepsza niż w restauracji.
Idealnie komponuje się niemal z każdym obiadem. Niezależnie od tego, czy to schabowy, mielony, ryba, czy dania z drobiu, to taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem. Co ważne. zawiera w sobie ważne składniki odżywcze i witaminy, przez co będzie zdrowo, smacznie i kolorowo. Koniecznie spróbuj tej warzywnej kompozycji.
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?
Tak naprawdę, możesz tu dodać niemal wszystkie ulubione warzywne dodatki. Jednak warto podkreślić jej smak, dodając ogórki kiszone i sos na bazie musztardy. Dzięki temu, taki dodatek będzie dużo lepszy niż w restauracji. Zatem, do dzieła!
Składniki:
- średnia marchewka
- niezbyt dużo główka kapusty pekińskiej
- niewielka czerwona cebula
- 3 ogórki kiszone
- 10 ml oliwy z oliwek
- 40 g musztardy delikatesowej
- 10 ml octu jabłkowego
- miód lub syrop klonowy
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
Surówka z kapusty kiszonej to przysmak stworzony dla miłośników warzyw, ale nie tylko. Jej przygotowanie rozpocznij od opłukania i posiekania kapusty pekińskiej. Przełóż ją do dużej miski i dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podobna zasada obowiązuje w przypadku ogórków, z tym że wcześniej nie należy ich myć, ale odcisnąć z nadmiaru soku.
W następnej kolejności dodaj pokrojoną drobno i przepłukaną wrzątkiem czerwoną cebulę. Dopraw surówkę solą i pieprzem i połącz z przygotowanym sosemna bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego, musztardy i odrobiny miodu. Sos miodowo-musztardowy, w takim wydaniu, świetnie podkreśli smak surówki i nada jej odrobiny słodkości, minimalizując kwaskowy smak octu i musztardy. Smacznego!
Do takiej surówki przygotuj kieszonki z nadzieniem w boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: