PrzepisSurówka z kapusty pekińskiej. Te składniki podkreślą jej smak

Surówka z kapusty pekińskiej. Te składniki podkreślą jej smak

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

04.03.2023 14:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy podczas przygotowania obiadu, sięgasz po ulubione warzywne dodatki? Jeśli tak, to wierzymy w to, że surówka z kapusty pekińskiej przypadnie ci do gustu. Będzie o wiele lepsza niż w restauracji. I to dzięki składnikom, które podkreślą jej smak!

Surówka z kapusty pekińskiej - smaczny dodatek do każdego obiadu

Jakie są najważniejsze zalety związane z tym warzywnym dodatkiem? Przede wszystkim taką surówkę robi się szybko i z naprawdę wspaniałych składników. Wszystko to jest uzupełnione rozmaitymi przyprawami i dodatkami, dzięki którym surówka z kapusty pekińskiej jest dużo lepsza niż w restauracji.

Kapusta pekińska - Pyszności
Kapusta pekińska - Pyszności

Idealnie komponuje się niemal z każdym obiadem. Niezależnie od tego, czy to schabowy, mielony, ryba, czy dania z drobiu, to taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem. Co ważne. zawiera w sobie ważne składniki odżywcze i witaminy, przez co będzie zdrowo, smacznie i kolorowo. Koniecznie spróbuj tej warzywnej kompozycji.

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?

Tak naprawdę, możesz tu dodać niemal wszystkie ulubione warzywne dodatki. Jednak warto podkreślić jej smak, dodając ogórki kiszone i sos na bazie musztardy. Dzięki temu, taki dodatek będzie dużo lepszy niż w restauracji. Zatem, do dzieła!

Składniki:

  • średnia marchewka
  • niezbyt dużo główka kapusty pekińskiej
  • niewielka czerwona cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 40 g musztardy delikatesowej
  • 10 ml octu jabłkowego
  • miód lub syrop klonowy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty kiszonej to przysmak stworzony dla miłośników warzyw, ale nie tylko. Jej przygotowanie rozpocznij od opłukania i posiekania kapusty pekińskiej. Przełóż ją do dużej miski i dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podobna zasada obowiązuje w przypadku ogórków, z tym że wcześniej nie należy ich myć, ale odcisnąć z nadmiaru soku.

Surówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Surówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

W następnej kolejności dodaj pokrojoną drobno  i przepłukaną wrzątkiem czerwoną cebulę. Dopraw surówkę solą i pieprzem i połącz z przygotowanym sosemna bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego, musztardy i odrobiny miodu. Sos miodowo-musztardowy, w takim wydaniu, świetnie  podkreśli smak surówki i nada jej odrobiny słodkości, minimalizując kwaskowy smak octu i musztardy. Smacznego!

Do takiej surówki przygotuj kieszonki z nadzieniem w boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: