Surówka z kapusty pekińskiej. Te składniki podkreślą jej smak

Czy podczas przygotowania obiadu, sięgasz po ulubione warzywne dodatki? Jeśli tak, to wierzymy w to, że surówka z kapusty pekińskiej przypadnie ci do gustu. Będzie o wiele lepsza niż w restauracji. I to dzięki składnikom, które podkreślą jej smak!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Surówka z kapusty pekińskiej - smaczny dodatek do każdego obiadu

Jakie są najważniejsze zalety związane z tym warzywnym dodatkiem? Przede wszystkim taką surówkę robi się szybko i z naprawdę wspaniałych składników. Wszystko to jest uzupełnione rozmaitymi przyprawami i dodatkami, dzięki którym surówka z kapusty pekińskiej jest dużo lepsza niż w restauracji.

Obrazek
Kapusta pekińska - Pyszności

Idealnie komponuje się niemal z każdym obiadem. Niezależnie od tego, czy to schabowy, mielony, ryba, czy dania z drobiu, to taka surówka będzie świetnym uzupełnieniem. Co ważne. zawiera w sobie ważne składniki odżywcze i witaminy, przez co będzie zdrowo, smacznie i kolorowo. Koniecznie spróbuj tej warzywnej kompozycji.

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej?

Tak naprawdę, możesz tu dodać niemal wszystkie ulubione warzywne dodatki. Jednak warto podkreślić jej smak, dodając ogórki kiszone i sos na bazie musztardy. Dzięki temu, taki dodatek będzie dużo lepszy niż w restauracji. Zatem, do dzieła!

Składniki:

  • średnia marchewka
  • niezbyt dużo główka kapusty pekińskiej
  • niewielka czerwona cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 40 g musztardy delikatesowej
  • 10 ml octu jabłkowego
  • miód lub syrop klonowy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty kiszonej to przysmak stworzony dla miłośników warzyw, ale nie tylko. Jej przygotowanie rozpocznij od opłukania i posiekania kapusty pekińskiej. Przełóż ją do dużej miski i dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podobna zasada obowiązuje w przypadku ogórków, z tym że wcześniej nie należy ich myć, ale odcisnąć z nadmiaru soku.

Obrazek
Surówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

W następnej kolejności dodaj pokrojoną drobno  i przepłukaną wrzątkiem czerwoną cebulę. Dopraw surówkę solą i pieprzem i połącz z przygotowanym sosemna bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego, musztardy i odrobiny miodu. Sos miodowo-musztardowy, w takim wydaniu, świetnie  podkreśli smak surówki i nada jej odrobiny słodkości, minimalizując kwaskowy smak octu i musztardy. Smacznego!

Do takiej surówki przygotuj kieszonki z nadzieniem w boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok