PrzepisSurówka z kiszonych ogórków i chrupiącej papryki z nietypową przyprawą

Surówka z kiszonych ogórków i chrupiącej papryki z nietypową przyprawą

Surówka z kiszonych ogórków i chrupiącej papryki z nietypową przyprawą
Paulina
29.07.2022 07:54

Jeżeli szukasz łatwego i szybkiego przepisu na pyszną surówkę, świetnie trafiłaś. Surówka z ogórków kiszonych i papryki to idealne połączenie chrupkości i kwaśności. Ma nie tylko wiele wartości odżywczych, ale również wyraźny smak, który dostarczy nam wiele wrażeń smakowych. Kilka kroków i gotowe.

Dzięki dostępności składników możesz ją robić przez cały rok. Będzie pasować do każdego obiadu. Oto lista składników i sposób przygotowania.

Surówka z kiszonych ogórków - składniki

  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Surówka z kiszonych ogórków - sposób przygotowania:

Ogórki kiszone pokrój ogórki w cienkie plastry. Potem ułóż je na sitku i odstaw, aby ociekły z soku. W tym czasie zabierz się za obieranie i krojenie cebuli. Pokrój ją w piórka. Paprykę umyj i pokrój w cienkie i krótkie paski.

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, tak by z łatwością wymieszać składniki. Wlej oliwę z oliwek i dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj dokładnie całość i podawaj do obiadu.

Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czemu warto jeść ogórki kiszone?

Żywność fermentowana, w tym ogórki kiszone, jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego i całego organizmu. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, o który musimy szczególnie dbać w ostatnich czasach.

Papryka - Pyszności; Foto Canva.com
Papryka - Pyszności; Foto Canva.com

Czy papryka jest zdrowa?

Papryka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C w naszej diecie. Dodatkowo ma witamina E, pełniąca zarówno rolę witaminy, jak i przeciwutleniacza. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, przeciwstarzeniowo, a także wspiera płodność. Surowa papryka to także dobre źródło witaminy B6, związanej z procesami krwiotwórczymi. Znajdziemy w niej wit. K biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Oprócz tych witamin zawiera potas. Odpowiedzialny za prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi.

Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o paprykę, koniecznie przygotuj ten przepis:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także