Surówka z kiszonych ogórków i chrupiącej papryki z nietypową przyprawą

Jeżeli szukasz łatwego i szybkiego przepisu na pyszną surówkę, świetnie trafiłaś. Surówka z ogórków kiszonych i papryki to idealne połączenie chrupkości i kwaśności. Ma nie tylko wiele wartości odżywczych, ale również wyraźny smak, który dostarczy nam wiele wrażeń smakowych. Kilka kroków i gotowe.

Obrazek
Paulina

Dzięki dostępności składników możesz ją robić przez cały rok. Będzie pasować do każdego obiadu. Oto lista składników i sposób przygotowania.

Surówka z kiszonych ogórków - składniki

  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Surówka z kiszonych ogórków - sposób przygotowania:

Ogórki kiszone pokrój ogórki w cienkie plastry. Potem ułóż je na sitku i odstaw, aby ociekły z soku. W tym czasie zabierz się za obieranie i krojenie cebuli. Pokrój ją w piórka. Paprykę umyj i pokrój w cienkie i krótkie paski.

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, tak by z łatwością wymieszać składniki. Wlej oliwę z oliwek i dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj dokładnie całość i podawaj do obiadu.

Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czemu warto jeść ogórki kiszone?

Żywność fermentowana, w tym ogórki kiszone, jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego i całego organizmu. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, o który musimy szczególnie dbać w ostatnich czasach.

Obrazek
Papryka - Pyszności; Foto Canva.com

Czy papryka jest zdrowa?

Papryka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C w naszej diecie. Dodatkowo ma witamina E, pełniąca zarówno rolę witaminy, jak i przeciwutleniacza. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, przeciwstarzeniowo, a także wspiera płodność. Surowa papryka to także dobre źródło witaminy B6, związanej z procesami krwiotwórczymi. Znajdziemy w niej wit. K biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Oprócz tych witamin zawiera potas. Odpowiedzialny za prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi.

Jeśli chcesz wzbogacić swoją dietę o paprykę, koniecznie przygotuj ten przepis:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯