PrzepisDeseryŚwiąteczne babeczki renifery
Świąteczne babeczki renifery
Już niedługo Święta Bożego Narodzenia. W związku z tym czas pomyśleć o pysznych świątecznych przekąskach, którymi zaskoczysz swoją rodzinkę.
Pyszności
12.12.2016 | aktual.: 23.03.2018 10:38
W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis na pyszne babeczki renifery. Są po prostu przeurocze i muszę przyznać, że zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 180 g masło
- 180 g cukier puder dodatkowo 3 łyżki
- 250 g śmietanka 30%
- 200 g serek mascarpone
- precelki przełamane
- M&M-sy czerwone
- oczka ulepione z białej i czarnej masy cukrowej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka olejek waniliowy
- 3/4 łyżeczki cynamon
- 2 łyżeczki przyprawa piernikowa
- 1 szczypta sól
- 180 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki mleko
Sposób przygotowania:
1. Ubijaj ze sobą masło z 180 g cukru pudru przez ok. 8 minut, a następnie stopniowo dodawaj jajka cały czas miksując. Dodaj olejek waniliowy, cynamon, przyprawę piernikową, sól. Następnie połącz z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Uzyskaną masę rozłóż do foremek na babeczki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 18 minut.
2. Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą śmietankę 30 %, cukier puder i mascarpone. Uzyskaną masę przełóż do rękawa do dekoracji ciast i wyciśnij ją na wierzch upieczonych babeczek.
3. Do każdej babeczki wbij po dwóch kawałkach precli tak, aby przypominały rogi, po dwóch oczkach i po jednym M&M's, który posłuży jako nosek.
4. I gotowe. Babeczki przechowuj w lodówce.
5. Smacznego!