Świeże owoce wciąż na krzaku, a robię z mrożonych. Dlatego, że wychodzi lepszy
Sok lub konfitura z aronii to najlepsze, co można zrobić z tych owoców. Na surowo są praktycznie nie do przełknięcia. Kwaśny miąższ otulony jest twardą i cierpką skórką. Aronii raczej nikt nie je prosto z krzaka. Co więcej, do przygotowania przetworów, nawet lepiej sprawdza się mrożona niż świeża.
O prozdrowotnych właściwościach soku z aronii można się rozwodzić godzinami. To nie tylko pyszny dodatek do herbaty czy aromatycznego naparu na zimę. To naturalny suplement diety, który może realnie wpłynąć na komfort i długość życia. Czarne i cierpkie owoce są pełne witaminy C i przeciwutleniaczy, a już nawet 100 ml soku dziennie przynosi odczuwalny efekt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania
Mrożona aronia jest lepsza na sok niż świeża
Mrożenie aronii ma kilka istotnych zalet. Przede wszystkim, taki proces pomaga zmniejszyć cierpkość owoców, dzięki czemu przetwory są smaczniejsze i bardziej przyjemne do spożycia bez potrzeby użycia większej ilości cukru. Mrożenie powoduje również zmianę w strukturze owoców, co ułatwia wydobycie soku i poprawia jego smak.
Nie musisz się martwić o spadek wartości odżywczych. Mrożenie owoców pozwala na zachowanie praktycznie wszystkim witamin, minerałów i antyoksydantów, o ile jest przeprowadzone w odpowiedni sposób. Przede wszystkim należy je trzymać w szczelnych pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności w ujemnej temperaturze. Najlepiej sprawdzają się woreczki strunowe, na których warto napisać datę zamrożenia, aby nie przechowywać żywności dłużej niż kilka miesięcy.
Jak zrobić sok z aronii na zimę?
Niektórzy do soku z aronii dodają liście wiśni, malin lub jeżyn, które również mają na celu zredukowanie cierpkiego smaku. Jeśli chcesz wypróbować tę metodę, wrzuć kilka sztuk wybranych liści już na etapie gotowania owoców. Osobiście uważam, że w przypadku soku z mrożonej aronii, nie jest to potrzebne. Wychodzi bardzo aromatyczny i słodki bez tych dodatków.
Składniki:
- 1 kg mrożonej aronii,
- 0,5 kg cukru,
- 500 ml wody,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Mrożone owoce aronii umieść w garnku i pozostaw w lodówce do rozmrożenia. Następnie zasyp je cukrem i odstaw na kilka godzin.
- Dodaj wodę i gotuj na małej mocy palnika przez ok. 40 minut. Na koniec wlej sok z cytryny. Wyłącz kuchenkę i pozostaw sok w garnku do ostygnięcia.
- Przecedź przez drobno sitko, aby oddzielić skórki od soku.
- Przelej z powrotem do garnka i zagotuj (tylko do momentu wrzenia).
- Gorący sok przelej do wyparzonych butelek. Mocno zakręć nakrętki i owiń butelki grubym ręcznikiem. Pozostaw do wystudzenia.
Pasteryzować czy nie?
Przed przełożeniem do spiżarki sprawdź, czy nakrętki w butelkach są wklęśnięte. Jeśli nie, pasteryzuj sok w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Pamiętaj, aby nie wkładać zimnego szkła go gorącej wody lub nagrzanego piekarnika. Zalej zimną wodą i wstaw do zimnego piecyka, a potem włącz palnik lub piekarnik