Sycąca i treściwa zupa. Jesienią babcia gotowała częściej niż rosół

Zupa ziemniaczana to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jej prosty skład i wyjątkowy smak sprawiają, że jest uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. A co, jeśli powiem ci, że ten klasyczny przepis można wzbogacić o nowe, intensywne smaki? Poznaj przepis na zupę ziemniaczaną z wędzoną papryką, która z pewnością zaskoczy cię swoim aromatem i głębią smaku.

Sycąca i treściwa zupa. Jesienią babcia gotowała częściej niż roSycąca i treściwa zupa. Jesienią babcia gotowała częściej niż ro
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marcin Michałowski

Zupa ziemniaczana to kulinarny klasyk, który od lat gości na polskich stołach. Jej prostota, treściwość i wyjątkowy smak sprawiają, że nie traci na popularności. Szczególnie jesienią, kiedy chłodniejsze dni zachęcają do sięgania po dania rozgrzewające i sycące, ziemniaczanka staje się jednym z ulubionych wyborów. Chociaż tradycyjny przepis na tę zupę jest dobrze znany, niewielki dodatek może całkowicie odmienić jej charakter. Wędzona papryka to składnik, który wprowadza nutę głębi i oryginalności. Dowiedz się, jak przygotować zupę ziemniaczaną w wersji z nowoczesnym twistem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Zupa ziemniaczana – przepis z zeszytu babci

Zupa ziemniaczana ma w sobie wszystko, co potrzeba, aby nasycić i zadowolić podniebienie: ziemniaki, aromatyczne warzywa, chrupiący boczek i kremową konsystencję. Jednak dodatek wędzonej papryki przenosi ten klasyczny przepis na zupełnie nowy poziom. Oto lista składników, których potrzebujesz:

Składniki:

  • 1 litr bulionu jarzynowego (domowego lub gotowego),
  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Do garnka z bulionem wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotuj do miękkości.
  3. Dodaj do zupy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem oraz wędzoną paprykę.
  4. Część zupy zblenduj, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
  5. Zagotuj całość, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj śmietanę i posyp posiekaną natką pietruszki.

Wariacje na temat klasycznego przepisu

Podstawowy przepis na zupę ziemniaczaną z wędzoną papryką możesz modyfikować według własnych preferencji. Możesz dodać do zupy inne warzywa, takie jak seler, por lub paprykę. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami wędzonej papryki, np. słodką lub ostrą.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇