Sycąca i treściwa zupa. Jesienią babcia gotowała częściej niż rosół

Zupa ziemniaczana to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jej prosty skład i wyjątkowy smak sprawiają, że jest uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. A co, jeśli powiem ci, że ten klasyczny przepis można wzbogacić o nowe, intensywne smaki? Poznaj przepis na zupę ziemniaczaną z wędzoną papryką, która z pewnością zaskoczy cię swoim aromatem i głębią smaku.

Sycąca i treściwa zupa. Jesienią babcia gotowała częściej niż roSycąca i treściwa zupa. Jesienią babcia gotowała częściej niż ro
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Marcin Michałowski

Zupa ziemniaczana to kulinarny klasyk, który od lat gości na polskich stołach. Jej prostota, treściwość i wyjątkowy smak sprawiają, że nie traci na popularności. Szczególnie jesienią, kiedy chłodniejsze dni zachęcają do sięgania po dania rozgrzewające i sycące, ziemniaczanka staje się jednym z ulubionych wyborów. Chociaż tradycyjny przepis na tę zupę jest dobrze znany, niewielki dodatek może całkowicie odmienić jej charakter. Wędzona papryka to składnik, który wprowadza nutę głębi i oryginalności. Dowiedz się, jak przygotować zupę ziemniaczaną w wersji z nowoczesnym twistem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowe kluski leniwe. Przepis na tani obiad z sezonowym dodatkiem

Zupa ziemniaczana – przepis z zeszytu babci

Zupa ziemniaczana ma w sobie wszystko, co potrzeba, aby nasycić i zadowolić podniebienie: ziemniaki, aromatyczne warzywa, chrupiący boczek i kremową konsystencję. Jednak dodatek wędzonej papryki przenosi ten klasyczny przepis na zupełnie nowy poziom. Oto lista składników, których potrzebujesz:

Składniki:

  • 1 litr bulionu jarzynowego (domowego lub gotowego),
  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Do garnka z bulionem wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotuj do miękkości.
  3. Dodaj do zupy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem oraz wędzoną paprykę.
  4. Część zupy zblenduj, aby uzyskać aksamitną konsystencję.
  5. Zagotuj całość, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj śmietanę i posyp posiekaną natką pietruszki.

Wariacje na temat klasycznego przepisu

Podstawowy przepis na zupę ziemniaczaną z wędzoną papryką możesz modyfikować według własnych preferencji. Możesz dodać do zupy inne warzywa, takie jak seler, por lub paprykę. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami wędzonej papryki, np. słodką lub ostrą.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat