Szachownica z nadziewanymi kiełbaskami

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznej szachownicy z nadziewanymi kiełbaskami i serem.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 łyżki masło
  2. 2 łyżki mąka
  3. sezam
  4. 1 szklanka mleko
  5. 1 szklanka ser cheddar starty
  6. 5 szt. kiełbaski śląskie cienkie
  7. 1 szt. słomka
  8. rękaw do dekoracji ciast
  9. 400 g spód do pizzy
  10. plastry żółty ser
  11. 1 szt. jajko rozmieszane
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego masło. Kiedy się roztopi, dodaj mąkę i cały czas mieszaj. Kiedy mieszanka będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj mleko i cały czas mieszaj. Dodaj ser cheddar i mieszaj tak długo, aż ser się roztopi, a mieszanka będzie gładka i gęsta. Przełóż zawartość garnka do rękawa do dekoracji ciast.

Obrazek

2. Za pomocą słomki, przebij każdą kiełbaskę, a za pomocą rękawa nałóż do ich środka przygotowaną wcześniej mieszankę.

Obrazek

3. Ze spodu do pizzy wykrój kwadrat. Resztę ciasta pokrój na cienkie paski. Na kwadracie ułóż plastry żółtego sera, a następnie ułóż paski z ciasta.

Obrazek

4. Zawiń kiełbaski w szachownicę.

Obrazek

5. Wierzch ciasta nasmaruj jajkiem i posyp sezamem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 25 minut.

Obrazek

6. Po 25 minutach wyjmij gotową szachownicę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.

Obrazek
7. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają