PrzepisDania główneSzachownica z nadziewanymi kiełbaskami
Szachownica z nadziewanymi kiełbaskami
Pyszności
09.03.2017 18:00, aktual.: 31.05.2017 15:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznej szachownicy z nadziewanymi kiełbaskami i serem.
Składniki:
- 4 łyżki masło
- 2 łyżki mąka
- sezam
- 1 szklanka mleko
- 1 szklanka ser cheddar starty
- 5 szt. kiełbaski śląskie cienkie
- 1 szt. słomka
- rękaw do dekoracji ciast
- 400 g spód do pizzy
- plastry żółty ser
- 1 szt. jajko rozmieszane
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego masło. Kiedy się roztopi, dodaj mąkę i cały czas mieszaj. Kiedy mieszanka będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj mleko i cały czas mieszaj. Dodaj ser cheddar i mieszaj tak długo, aż ser się roztopi, a mieszanka będzie gładka i gęsta. Przełóż zawartość garnka do rękawa do dekoracji ciast.
2. Za pomocą słomki, przebij każdą kiełbaskę, a za pomocą rękawa nałóż do ich środka przygotowaną wcześniej mieszankę.
3. Ze spodu do pizzy wykrój kwadrat. Resztę ciasta pokrój na cienkie paski. Na kwadracie ułóż plastry żółtego sera, a następnie ułóż paski z ciasta.
4. Zawiń kiełbaski w szachownicę.
5. Wierzch ciasta nasmaruj jajkiem i posyp sezamem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 25 minut.
6. Po 25 minutach wyjmij gotową szachownicę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.
7. Smacznego!