PrzepisDania główneSzachownica z nadziewanymi kiełbaskami

Szachownica z nadziewanymi kiełbaskami

Szachownica z nadziewanymi kiełbaskami
Pyszności

09.03.2017 18:00, aktual.: 31.05.2017 15:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznej szachownicy z nadziewanymi kiełbaskami i serem.

Składniki:

  1. 4 łyżki masło
  2. 2 łyżki mąka
  3. sezam
  4. 1 szklanka mleko
  5. 1 szklanka ser cheddar starty
  6. 5 szt. kiełbaski śląskie cienkie
  7. 1 szt. słomka
  8. rękaw do dekoracji ciast
  9. 400 g spód do pizzy
  10. plastry żółty ser
  11. 1 szt. jajko rozmieszane
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej garnek, a następnie wrzuć do niego masło. Kiedy się roztopi, dodaj mąkę i cały czas mieszaj. Kiedy mieszanka będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj mleko i cały czas mieszaj. Dodaj ser cheddar i mieszaj tak długo, aż ser się roztopi, a mieszanka będzie gładka i gęsta. Przełóż zawartość garnka do rękawa do dekoracji ciast.

Obraz

2. Za pomocą słomki, przebij każdą kiełbaskę, a za pomocą rękawa nałóż do ich środka przygotowaną wcześniej mieszankę.

Obraz

3. Ze spodu do pizzy wykrój kwadrat. Resztę ciasta pokrój na cienkie paski. Na kwadracie ułóż plastry żółtego sera, a następnie ułóż paski z ciasta.

Obraz

4. Zawiń kiełbaski w szachownicę.

Obraz

5. Wierzch ciasta nasmaruj jajkiem i posyp sezamem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 25 minut.

Obraz

6. Po 25 minutach wyjmij gotową szachownicę z piekarnika i pokrój ją na kawałki.

Obraz
7. Smacznego!