Szpinakowe tagliatelle

Makaron domowej roboty jest najlepszy, a połączenie go ze szpinakiem to już w ogóle mistrzostwo! Koniecznie musisz wypróbować ten przepis ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Makaron

  1. 400 g mąka pszenna typ 500
  2. 150 g szpinak
  3. 2 szt. jajka
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki peiprz

Sos

  1. 1 pęczek natka pietruszki
  2. 1/3 szkl. pestki dyni
  3. 2 szt. ząbki czosnku
  4. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  5. 1/2 łyżeczki sól

Pozostałe

  1. 150 g pomidorki koktajlowe
  2. 1/3 szkl starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą mąkę i jajka.

Obrazek

2. Następnie dodaj szpinak, sól oraz pieprz. Zagnieć na ciasto i odstaw na 30 minut.

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj sos, łącząc ze sobą w blenderze: natkę pietruszki, pestki dyni, ząbki czosnku, oliwę z oliwek oraz sól.

Obrazek

4. Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Rozwałkuj na placki, zwiń i potnij.

Obrazek

5. Do ugotowanego makaronu dodaj pesto, pomidorki koktajlowe oraz parmezan. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki