Tagliatelle z pesto pomodori secchi
30.11.2021 10:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to "strzał w 10", o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać!
Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy Ci, jak przygotować genialne tagliatelle z pomidorowym pesto i wołowymi klopsikami. Naszym zdaniem to idealna kombinacja smakowa, której nie sposób odmówić. Od samego patrzenia robimy się głodni i jesteśmy przekonani, że z Tobą będzie podobnie!
Do przygotowania dzisiejszej uczty dla podniebienia wykorzystaliśmy makaron tagliatelle i pesto pomodori secchi marki Barilla.
Zobacz także
Składniki
Pulpeciki
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki parmezanu
- 1/4 szklanki świeżej bazylii
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki
- 400 g tagliatelle marki BARILLA
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 150 ml bulionu warzywnego/drobiowego
- 200 g pesto pomodori secchi marki BARILLA
Pulpeciki
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pulpecików w wydaniu mini.
W tym celu ustaw na blacie kuchennym dużą miskę, po czym umieść w środku: mielone mięso wołowe, parmezan, bułkę tartą, posiekaną drobno pietruszkę i bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, żółtko oraz mleko.
Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły zwartą mieszankę. Następnie przy pomocy kuchennej łyżki do nakładania makaronu z dziurką zrób małe pulpeciki. Dzięki dodatkowemu otworowi w gadżecie kuchennym zrobisz to w mgnieniu oka.
Pulpeciki w wydaniu mini przełóż na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy.
Następnie smaż przez kilka minut, do chwili aż mięso z każdej strony nabierze złocistego koloru.
Sos
Jako kolejne składniki dodaj na patelnię wytrawne czerwone wino oraz bulion. Możesz użyć tu zarówno bulionu drobiowego, jak i warzywnego. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
To jednak nie koniec pracy nad naszą mieszanką. Po 4 minutach dodaj na patelnię pesto pomodori secchi.
Dokładnie wymieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki, aby składniki dobrze się połączyły.
Makaron i podanie
W międzyczasie ugotuj makaron. Do tego przepisu wykorzystamy tagliatelle, które dzięki porowatej strukturze dobrze wchłania sosy.
Na palniku ustaw garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj łyżkę soli. Przemieszaj zawartość garnka, po czym wrzuć do środka makaron. Gotuj go przez 6 minut. Od czasu do czasu przemieszaj makaron przy pomocy kuchennej łyżki.
Po 6 minutach odcedź makaron ugotowany w sposób al dente. Następnie przełóż go do patelni i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
I to wszystko! Pyszny obiad jest już gotowy. Teraz wystarczy, że przełożysz go na talerze, po czym udekorujesz przy pomocy parmezanu i posiekanej bazylii. Włoskie danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je zaraz po przygotowaniu.
Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować pyszny obiad. Skąd to wiemy? Z własnego doświadczenia, kiedy serwujemy go w swoich domach, nasi bliscy zawsze proszą nas o dokładkę! Chyba nie musimy dodawać nic więcej 😊