PrzepisTagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi
Pyszności

30.11.2021 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to "strzał w 10", o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać!

Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy Ci, jak przygotować genialne tagliatelle z pomidorowym pesto i wołowymi klopsikami. Naszym zdaniem to idealna kombinacja smakowa, której nie sposób odmówić. Od samego patrzenia robimy się głodni i jesteśmy przekonani, że z Tobą będzie podobnie!

Do przygotowania dzisiejszej uczty dla podniebienia wykorzystaliśmy makaron tagliatelle i pesto pomodori secchi marki Barilla.

Składniki

Pulpeciki

  1. 300 g mielonego mięsa wołowego
  2. 1/3 szklanki bułki tartej
  3. 1/3 szklanki parmezanu
  4. 1/4 szklanki świeżej bazylii
  5. 1/4 szklanki natki pietruszki
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 żółtko
  8. 1/3 szklanki mleka
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki

  1. 400 g tagliatelle marki BARILLA
  2. 1 łyżka oliwy z oliwek
  3. 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  4. 150 ml bulionu warzywnego/drobiowego
  5. 200 g pesto pomodori secchi marki BARILLA

Pulpeciki

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pulpecików w wydaniu mini.

W tym celu ustaw na blacie kuchennym dużą miskę, po czym umieść w środku: mielone mięso wołowe, parmezan, bułkę tartą, posiekaną drobno pietruszkę i bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, żółtko oraz mleko.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły zwartą mieszankę. Następnie przy pomocy kuchennej łyżki do nakładania makaronu z dziurką zrób małe pulpeciki. Dzięki dodatkowemu otworowi w gadżecie kuchennym zrobisz to w mgnieniu oka.

Pulpeciki w wydaniu mini przełóż na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy.

Obraz

Następnie smaż przez kilka minut, do chwili aż mięso z każdej strony nabierze złocistego koloru.

Sos

Jako kolejne składniki dodaj na patelnię wytrawne czerwone wino oraz bulion. Możesz użyć tu zarówno bulionu drobiowego, jak i warzywnego. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

To jednak nie koniec pracy nad naszą mieszanką. Po 4 minutach dodaj na patelnię pesto pomodori secchi.

Obraz

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki, aby składniki dobrze się połączyły.

Makaron i podanie

W międzyczasie ugotuj makaron. Do tego przepisu wykorzystamy tagliatelle, które dzięki porowatej strukturze dobrze wchłania sosy.

Na palniku ustaw garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj łyżkę soli. Przemieszaj zawartość garnka, po czym wrzuć do środka makaron. Gotuj go przez 6 minut. Od czasu do czasu przemieszaj makaron przy pomocy kuchennej łyżki.

Obraz

Po 6 minutach odcedź makaron ugotowany w sposób al dente. Następnie przełóż go do patelni i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obraz

I to wszystko! Pyszny obiad jest już gotowy. Teraz wystarczy, że przełożysz go na talerze, po czym udekorujesz przy pomocy parmezanu i posiekanej bazylii. Włoskie danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je zaraz po przygotowaniu.

Obraz

Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować pyszny obiad. Skąd to wiemy? Z własnego doświadczenia, kiedy serwujemy go w swoich domach, nasi bliscy zawsze proszą nas o dokładkę! Chyba nie musimy dodawać nic więcej 😊