Taką surówkę z buraka serwuję do noworocznego obiadu. Lepsza niż w drogich restauracjach
Surówka z surowego buraka jest nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu. Popularne warzywa przygotowane w ten sposób wzmacniają układ odpornościowy, wspierają serce i dodają energii. Bez gotowania, pieczenia, za to w kompozycji z jabłkiem i chrupiącymi warzywami. Taką surówką wszyscy będą się zachwycać.
Każdy nowy rok rozpoczynam od zdrowych posiłków, a do obiadu serwuję surówkę z surowych buraków. Nie dość, że wzmacnia organizm, to jest pyszna i pięknie się prezentuje na talerzu.
Buraki są jednak znane nie tylko z intensywnego koloru, ale przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawierają betainę, która działa przeciwutleniająco i wspomaga neutralizację wolnych rodników. Jej obecność może opóźniać procesy starzenia i chronić przed chorobami przewlekłymi. Ponadto te czerwone warzywa są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, które wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję skóry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka
Czy surowe buraki są zdrowe?
Chociaż nie jest to popularne, surowe buraki jak najbardziej warto dołączyć do swojej diety. W świeżych warzywach znajduje się więcej witamin, minerałów i antyoksydantów, które pomagają rozprawić się ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Surowe warzywa zawierają również więcej błonnika, który czyści jelita z niepotrzebnych substancji i zapewnia uczucie sytości.
Regularne spożywanie buraków korzystnie wpływa na zdrowie serca. Zawarte w nich azotany przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, a przez to poprawia przepływ krwi. To warzywo jest szczególnie polecane dla osób chorujących na nadciśnienie. Dzięki zawartości betainy buraki wspierają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przygotowany z nich zakwas dodatkowo wzmacnia odporność, chroniąc przed infekcjami.
Przepis na surówkę z surowego buraka
Niestety same buraki, chociaż są bardzo zdrowe, nie wystarczą, aby surówka była smaczna. Dopiero w kompozycji z czerwoną cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym nabierają smaku i wyrazistości. Całość uzupełnia delikatny dressing przygotowany z oliwy i soku z cytryny z dodatkiem miodu.
Składniki:
- 3 średnie buraki czerwone,
- 1 czerwona cebula,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 20 g soku z cytryny,
- 20 g oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Buraki i marchewkę umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj także ogórki kiszone.
- Dodaj starte jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Obierz czosnek z łupiny. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do miski z warzywami.
- Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miód. Dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz.
- Polej dressingiem surówkę i dokładnie wymieszaj.