Taką surówkę z buraka serwuję do noworocznego obiadu. Lepsza niż w drogich restauracjach
Surówka z surowego buraka jest nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu. Popularne warzywa przygotowane w ten sposób wzmacniają układ odpornościowy, wspierają serce i dodają energii. Bez gotowania, pieczenia, za to w kompozycji z jabłkiem i chrupiącymi warzywami. Taką surówką wszyscy będą się zachwycać.
Każdy nowy rok rozpoczynam od zdrowych posiłków, a do obiadu serwuję surówkę z surowych buraków. Nie dość, że wzmacnia organizm, to jest pyszna i pięknie się prezentuje na talerzu.
Buraki są jednak znane nie tylko z intensywnego koloru, ale przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawierają betainę, która działa przeciwutleniająco i wspomaga neutralizację wolnych rodników. Jej obecność może opóźniać procesy starzenia i chronić przed chorobami przewlekłymi. Ponadto te czerwone warzywa są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, które wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję skóry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Czy surowe buraki są zdrowe?
Chociaż nie jest to popularne, surowe buraki jak najbardziej warto dołączyć do swojej diety. W świeżych warzywach znajduje się więcej witamin, minerałów i antyoksydantów, które pomagają rozprawić się ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Surowe warzywa zawierają również więcej błonnika, który czyści jelita z niepotrzebnych substancji i zapewnia uczucie sytości.
Regularne spożywanie buraków korzystnie wpływa na zdrowie serca. Zawarte w nich azotany przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, a przez to poprawia przepływ krwi. To warzywo jest szczególnie polecane dla osób chorujących na nadciśnienie. Dzięki zawartości betainy buraki wspierają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przygotowany z nich zakwas dodatkowo wzmacnia odporność, chroniąc przed infekcjami.
Przepis na surówkę z surowego buraka
Niestety same buraki, chociaż są bardzo zdrowe, nie wystarczą, aby surówka była smaczna. Dopiero w kompozycji z czerwoną cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym nabierają smaku i wyrazistości. Całość uzupełnia delikatny dressing przygotowany z oliwy i soku z cytryny z dodatkiem miodu.
Składniki:
- 3 średnie buraki czerwone,
- 1 czerwona cebula,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 20 g soku z cytryny,
- 20 g oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Buraki i marchewkę umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj także ogórki kiszone.
- Dodaj starte jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Obierz czosnek z łupiny. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do miski z warzywami.
- Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miód. Dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz.
- Polej dressingiem surówkę i dokładnie wymieszaj.