Taką surówkę z buraka serwuję do noworocznego obiadu. Lepsza niż w drogich restauracjach

Surówka z surowego buraka jest nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu. Popularne warzywa przygotowane w ten sposób wzmacniają układ odpornościowy, wspierają serce i dodają energii. Bez gotowania, pieczenia, za to w kompozycji z jabłkiem i chrupiącymi warzywami. Taką surówką wszyscy będą się zachwycać.

Starty burak dobrze komponuje się z jabłkiem i ogórkiem kiszonymStarty burak dobrze komponuje się z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Każdy nowy rok rozpoczynam od zdrowych posiłków, a do obiadu serwuję surówkę z surowych buraków. Nie dość, że wzmacnia organizm, to jest pyszna i pięknie się prezentuje na talerzu.

Buraki są jednak znane nie tylko z intensywnego koloru, ale przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawierają betainę, która działa przeciwutleniająco i wspomaga neutralizację wolnych rodników. Jej obecność może opóźniać procesy starzenia i chronić przed chorobami przewlekłymi. Ponadto te czerwone warzywa są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, które wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Czy surowe buraki są zdrowe?

Chociaż nie jest to popularne, surowe buraki jak najbardziej warto dołączyć do swojej diety. W świeżych warzywach znajduje się więcej witamin, minerałów i antyoksydantów, które pomagają rozprawić się ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Surowe warzywa zawierają również więcej błonnika, który czyści jelita z niepotrzebnych substancji i zapewnia uczucie sytości.

Regularne spożywanie buraków korzystnie wpływa na zdrowie serca. Zawarte w nich azotany przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, a przez to poprawia przepływ krwi. To warzywo jest szczególnie polecane dla osób chorujących na nadciśnienie. Dzięki zawartości betainy buraki wspierają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przygotowany z nich zakwas dodatkowo wzmacnia odporność, chroniąc przed infekcjami.

Przepis na surówkę z surowego buraka

Niestety same buraki, chociaż są bardzo zdrowe, nie wystarczą, aby surówka była smaczna. Dopiero w kompozycji z czerwoną cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym nabierają smaku i wyrazistości. Całość uzupełnia delikatny dressing przygotowany z oliwy i soku z cytryny z dodatkiem miodu.

Składniki:

  • 3 średnie buraki czerwone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 20 g soku z cytryny,
  • 20 g oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i marchewkę umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj także ogórki kiszone.
  2. Dodaj starte jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Obierz czosnek z łupiny. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do miski z warzywami.
  4. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miód. Dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz.
  5. Polej dressingiem surówkę i dokładnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni