Taką surówkę z buraka serwuję do noworocznego obiadu. Lepsza niż w drogich restauracjach

Surówka z surowego buraka jest nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu. Popularne warzywa przygotowane w ten sposób wzmacniają układ odpornościowy, wspierają serce i dodają energii. Bez gotowania, pieczenia, za to w kompozycji z jabłkiem i chrupiącymi warzywami. Taką surówką wszyscy będą się zachwycać.

Starty burak dobrze komponuje się z jabłkiem i ogórkiem kiszonymStarty burak dobrze komponuje się z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Każdy nowy rok rozpoczynam od zdrowych posiłków, a do obiadu serwuję surówkę z surowych buraków. Nie dość, że wzmacnia organizm, to jest pyszna i pięknie się prezentuje na talerzu.

Buraki są jednak znane nie tylko z intensywnego koloru, ale przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawierają betainę, która działa przeciwutleniająco i wspomaga neutralizację wolnych rodników. Jej obecność może opóźniać procesy starzenia i chronić przed chorobami przewlekłymi. Ponadto te czerwone warzywa są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, które wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czy surowe buraki są zdrowe?

Chociaż nie jest to popularne, surowe buraki jak najbardziej warto dołączyć do swojej diety. W świeżych warzywach znajduje się więcej witamin, minerałów i antyoksydantów, które pomagają rozprawić się ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Surowe warzywa zawierają również więcej błonnika, który czyści jelita z niepotrzebnych substancji i zapewnia uczucie sytości.

Regularne spożywanie buraków korzystnie wpływa na zdrowie serca. Zawarte w nich azotany przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, a przez to poprawia przepływ krwi. To warzywo jest szczególnie polecane dla osób chorujących na nadciśnienie. Dzięki zawartości betainy buraki wspierają również prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przygotowany z nich zakwas dodatkowo wzmacnia odporność, chroniąc przed infekcjami.

Przepis na surówkę z surowego buraka

Niestety same buraki, chociaż są bardzo zdrowe, nie wystarczą, aby surówka była smaczna. Dopiero w kompozycji z czerwoną cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym nabierają smaku i wyrazistości. Całość uzupełnia delikatny dressing przygotowany z oliwy i soku z cytryny z dodatkiem miodu.

Składniki:

  • 3 średnie buraki czerwone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 20 g soku z cytryny,
  • 20 g oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i marchewkę umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj także ogórki kiszone.
  2. Dodaj starte jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Obierz czosnek z łupiny. Przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do miski z warzywami.
  4. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miód. Dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz.
  5. Polej dressingiem surówkę i dokładnie wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese