PrzepisDeseryTarta cytrynowo-migdałowa

Tarta cytrynowo-migdałowa

Tarta cytrynowo-migdałowa
Pyszności

19.08.2017 17:07, aktual.: 21.08.2017 09:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdyby ktoś kilka dni temu zapytał mnie czy przy użyciu zwykłej patelni można przygotować pyszną cytrynowo-migdałową tartę, pewnie odpowiedziałbym, że raczej nie. Jak się jednak okazuje, nie jest to wcale takie oczywiste. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie sprawdź co też dziś dla Ciebie przygotowaliśmy.

Składniki:

  1. 4 szt. jaja
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 1 szczypta sól
  4. 1/2 szkl. zmielone migdały
  5. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  6. 1/2 szkl. krojone migdały
  7. 1 szt. cytryna sok/skórka
  8. 2 łyżki masło
  9. płatki migdały do dekoracji
  10. cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą jajka, cukier, sól i zmielone migdały.

Obraz

2. Dodaj śmietankę, krojone migdały, sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na rozgrzanej patelni umieść 2 łyżki masła. Następnie przelej powstałą mieszankę i smaż do chwili, kiedy brzegi się połączą. Po tym czasie włóż patelnię do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.

Obraz

4. Gotową tartę udekoruj, wykorzystując do tego celu płatki migdałów i cukier puder.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także