Tarta z pomidorowymi kwiatkami

Przeganiamy szarą i burą jesień genialnymi przepisami. I w tej roli z pewnością genialnie spisze się tarta z pomidorowymi kwiatki. Zresztą za moment sama się przekonasz!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu warzyw do przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto na tarte
  2. 1 szt. jajko
  3. 2 łyżki oliwa z oliwek z podziałem na pół
  4. 1 łyżeczka czerwona papryka
  5. 1 łyżeczka kumin mielony
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 1/4 szkl. parmezan
  9. 3 łyżki musztarda
  10. 4 szt. pomidory
  11. 1 szt. cukinia zielona mała
  12. 1 szt. cukinia żółta mała
  13. 1 szt. bakłażan mały
  14. 300 g mięso mielone z indyka
  15. 2 ząbki czosnek
  16. 1/3 szkl. pietruszka posiekana

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu połącz: mięso mielone, czosnek, pietruszkę, pieprz, sól, kumin mielony, czerwoną paprykę i oliwę z oliwek.

Obrazek

2. Dokładnie wymieszaj i stwórz z mieszanki małe kulki.

Obrazek

3. Teraz ponacinaj pomidora jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

4. W formie na tartę umieść ciasto. Następnie rozprowadź na nim mieszankę z musztardy i jajka.

Obrazek

5. Umieść w formie nacięte pomidory. W każdym warzywie ułóż wcześniej przygotowane mięsne kuleczki. Powstałe przerwy wypełnij plastrami warzyw.

Obrazek

6. Całość polej oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Wystające krawędzie ciasta złóż do środka, tworząc falbankę. Teraz wstaw formę do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy