Te plamy na arbuzie to dobry znak. Będzie słodki jak miód
Kiedy upał daje się we znaki, słodki i soczysty arbuz wyjęty z lodówki to najlepsze rozwiązanie na pyszną przekąskę. Warto korzystać z atrakcyjnych cen w sklepie, ale nie warto przepłacać za niesmaczne i mało soczyste owoce. Jak wybrać dobrego arbuza?
30.08.2024 | aktual.: 31.08.2024 18:04
Nazywamy go owocem, ale pod kątem botanicznym jest to warzywo należące do dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, ale jego słodki smak zjednał sobie fanów na całym świecie, rozpoczynając arbuzową ekspansję. W Polsce najczęściej spotykamy arbuzy importowane z krajów śródziemnomorskich, chociaż niektórzy odważni próbują go wyhodować w przydomowym ogródku. Klimat nie pozwala jednak na bujne uprawy i traktować to trzeba raczej w kategorii ogrodowej ciekawostki niż źródła owoców na lato. Na szczęście arbuzy są dostępne w sklepach, a dzięki prostym trikom kupno idealnie soczystego okazu nie będzie żadnym problemem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak kupić dojrzałego arbuza?
Spróbować nie można, a kupując arbuza w całości, nie jesteśmy w stanie ocenić jego serca, czyli miąższu. Pozornie może wydawać się, że to kupowanie kota w worku, ale są sposoby, aby nie dać się nabić w butelkę. Wystarczy trochę wysilić wzrok i zwrócić uwagę na pewne szczegóły.
Rozmiar ma znaczenie, jednak w tym przypadku nie oznacza, że większy będzie lepszy. Unikaj zbyt dużych okazów, które często są wodniste. Lepiej wybrać średnie, ale ciężkie arbuzy. Te duże często bywają mocno nawożone, więc może okazać się, że w środku będą dość puste.
Delikatnie postukaj w arbuza. Dojrzały owoc powinien wydawać głuchy, dudniący dźwięk. Jednak to nie wszystko, na co warto zwrócić uwagę podczas robienia zakupów.
Żółte plamy na skórce arbuza
Żółtawe plamy na skórce arbuza to nie tylko estetyczny szczegół, ale przede wszystkim dowód na to, że owoc miał wystarczająco czasu, by dojrzeć w naturalnych warunkach. Kiedy arbuz leży na ziemi, miejsce styku ze słońcem przybiera żółtawy odcień. Im plama jest większa i bardziej intensywna, tym dłużej owoc dojrzewał na słońcu.
To właśnie w tych miejscach gromadzą się cukry, które nadają arbuzowi słodki smak. Im więcej żółtych plam, tym słodszy będzie owoc. Sprawdź również spód owocu. Powinna tam znajdować się wyraźna, żółto-kremowa plama. Jeśli jest biała i niewielka, a ogonek zielony i świeży, arbuz mógł zostać zerwany zbyt wcześnie.