Internetowa moda może mieć fatalne skutki. Błąd w czasie kiszenia ogórków

Podczas inspirowania się trikami kulinarnymi rodem z mediów społecznościowych warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Brak tych cech może na przykład sprawić, że posłuchamy się pewnej nietypowej porady i zamiast zrobić zdrowe ogórki kiszone, przyrządzimy sobie toksynę na talerzu.

Kiszone ogórki mogą być niezdrowe. To skutek internetowej modyKiszone ogórki mogą być niezdrowe. To skutek internetowej mody
Źródło zdjęć: © Canva | Photography by Tonelson

Nie istnieje chyba drugi produkt spożywczy, który tak bardzo kojarzyłby nam się z polską kuchnią, co ogórki kiszone. Przygotowujemy je od pokoleń i na przekór niedowiarkom zza granicy, te kiszonki kochamy jak nic innego. I bardzo dobrze. Takie ogórki to nie tylko urozmaicenie obiadu, element pysznych i orzeźwiających surówek, a także niezastąpiony dodatek do grilla i kanapek, ale także samo zdrowie, które warto regularnie przyswajać. Czego natomiast nie warto robić? Słuchać wszystkiego, co o przygotowaniu ogórków kiszonych piszą w internecie...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tartaletki różyczki wyglądają tak pięknie, że szkoda zjadać. Warto się przekonać, bo smakują obłędnie

Ogórki kiszone — vademecum

Przygotowanie domowych kiszonek nie jest trudne, ale warto wiedzieć, jak się do tego zabrać. Oczywiście smak naszych dojrzewających w solance ogórków jest bardzo ważny, dlatego warto wziąć pod uwagę sprawdzone proporcje i składniki. Należy jednak zadbać również o przyswojenie niezbędnej wiedzy, która sprawi, że kiszonki wyjdą twarde, jędrne, soczyste i przede wszystkim — niezepsute. Z doświadczenia wiemy, że złej jakości ogórki kiszone to wynik 5 najpopularniejszych błędów:

  1. Nieprawidłowy wybór warzyw. Do kiszenia najbardziej nadają się młode owocniki, grubobrodawkowe kwaszeniaki.
  2. Złe ułożenie. Ogórki kiszone powinny być mocno "stłoczone" w słoiku. W innym przypadku będą wypływały ponad powierzchnię solanki, a to oznacza potencjalne zepsucie.
  3. Sól. Do kiszenia ogórków należy używać soli kamiennej. Ta z dodatkiem jodu utrudnia przeprowadzenie procesu fermentacji.
  4. Temperatura. Udane ogórki kiszone to efekt trzymania słoików w odpowiedniej temperaturze. Pierwsze dwa dni w około 22-23 stopniach Celsjusza, następnie: 18-20 stopni.
  5. Uszkodzone nakrętki. Zwykle skupiamy się głównie na wyczyszczeniu i wyparzeniu słoików, tymczasem nieszczelne zakrętki to kolejna częsta przyczyna zepsutych ogórków.
Nigdy nie rób ogórków kiszonych w plastikowych pojemnikach
Ogórki kiszone - nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe © Canva | nakonechnyy

Internetowy sposób na toksyczne ogórki kiszone

Od jakiegoś czasu w internecie można natknąć się na kontrowersyjny sposób przygotowania ogórków kiszonych. Dotyczy on przeprowadzenia procesu kiszenia w plastikowych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Szkodliwość tego sposobu poruszyła ostatnio Sylwia Panek, która na Instagramie prowadzi profil "W zdrowym domu".

Blogerka zauważyła, że wspomniane produkty nie są pod żadnym względem przeznaczone do kiszenia. Co więcej, badania naukowe wykazały, że taki błąd zwiększa proces migracji substancji uwalnianych z tworzywa sztucznego do żywności. To z kolei negatywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Dlatego zawsze lepiej jest do kiszenia ogórków wybrać klasyczne rozwiązanie, czyli szklane pojemniki!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej