Ogórki są mętne i gazują przy otwieraniu? Przy kiszeniu popełniłeś duży błąd

Twoje ogórki kiszone nie wyglądają zbyt dobrze? Są mętne i gazują, a ty nie masz pojęcia, co się stało? Przeczytaj artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

ObrazekDlaczego ogórki kiszone syczą po otwarciu?/źródło: Pyszności
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że najbardziej popularnym dodatkiem do chrupiącego schabowego i gotowanych ziemniaków w naszym kraju są ogórki kiszone. Jest to po prostu kultowe i nierozłączne trio. I to właśnie na smacznym dodatku w kiszonej wersji chciałabym się dzisiaj skupić. Jak się okazuje, wiele osób ma niemałą zagwozdkę z ich udziałem.

Ale od początku. Ogórki kiszone oczywiście możemy kupić w każdym markecie. Jednocześnie nie brakuje domów, w których robi się domowe przetwory, w tym też kisi się ogórki. Również ja zaliczam się do tego grona i co roku przygotowuję małe zapasy, podobnie jak wcześniej robiły to moja mama oraz babcia. I wszystko wydaje się proste, do momentu, aż po otwarciu ogórków kiszonych twoim oczom ukazuje się mętna woda. To jednak nie koniec, bo ogórki często też lekko gazują. Czy takie ogórki można w ogóle jeść, a może są zepsute i do niczego się nie nadają?

Obrazek
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych dodatków do obiadu w naszym kraju/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay

Ogórki kiszone — co oznacza mętna woda w słoiku?

Jeśli po otwarciu słoika, twoją uwagę przykuł dziwny kolor wody, nie musisz się obawiać. Biała, wręcz mętna barwa ma związek z procesem fermentacji. A dokładniej chodzi tu o działania bakterii. Jest to w 100 proc. normalne i naturalne zjawisko.

Twoją czujność powinien wzbudzić natomiast gruby i włochaty nalot na wierzchu słoika. Ma on też biały kolor, ale jednocześnie może mieć też szarobure przebarwienia. Niestety w tym przypadku należy od razu zrezygnować z jedzenia kiszonych ogórków. Co więcej, jak najszybciej się ich pozbądź. Dlaczego? Otóż ten mało apetyczny kożuch na wierzchu to nic innego jak rozwijająca się pleśń.

Obrazek
Ogórki z kożuchem pleśni natychmiast należy wyrzucić do kosza/źródło: ImageSine/Adobe Stock

Czy można jeść syczące ogórki?

Druga kwestia, która wzbudza pewne konsternacje, to zjawisko związane z syczeniem ogórków po ich otwarciu. I tu na wstępnie należy podkreślić jedną bardzo ważną kwestię. Jest to jak najbardziej naturalny proces, o ile nie jest zbyt nasilony. Zjawisko w takiej postaci również wiąże się z procesem fermentacji.

Co w takim razie powinno wzbudzić twoją czujność? Jeśli ogórki będą bardzo mocno gazować, a do tego na wierzchu zawartości słoika zobaczysz charakterystyczną pianę, lepiej ich nie jedz. Oba zjawiska to dowód na to, że podczas kiszenia ogórków coś poszło nie tak. I w tym konkretnym przypadku możesz upatrywać się dwóch błędów, które najlepiej wyeliminować w przyszłości. Po pierwsze, mogłeś użyć nieszczelnej zakrętki lub nie przyłożyłeś się zbytnio do zakręcenia słoika. Po drugie, do takich sytuacji może dochodzić wtedy, kiedy do słoika z dodatkami wlałeś zbyt dużą ilością wody. Zalewa z ogórków nie powinna mieć kontaktu z wieczkiem.

Zanim się pożegnamy, koniecznie przeczytaj też ten artykuł: Ogórki kiszone wyjdą miękkie, jak purchawki. Nie popełniaj tych popularnych błędów

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej