Tęczowa lasagne wg Jagny Niedzielskiej. Kolorowe warstwy pełne smaku

W nowej książce "Soczysta kuchnia kapsułowa" Jagna Niedzielska pokazuje, jak klasyczne dania, takie jak lasagne, można odświeżyć i urozmaicić dzięki prostym, sezonowym składnikom. Jej przepisy łączą smaki, kolory i zdrowe dodatki w kreatywnych wariantach, które zachwycą zarówno rodzinę, jak i gości.

Jagna Niedzielska przygotowuje lasagne w ciekawy sposóbJagna Niedzielska przygotowuje lasagne w ciekawy sposób
Źródło zdjęć: © Pascal | Jagna Niedzielska
Karol Wiak

Lasagne w trzech smakach to przykład, jak klasyczne włoskie danie można podać w świeżej, kreatywnej wersji. Każda warstwa – buraczana, dyniowa i szpinakowa – wnosi inny kolor i aromat, a ser i makaron łączą wszystko w harmonijną całość. Jagna Niedzielska pokazuje, że dzięki prostym składnikom i odrobinie wyobraźni klasyka może zyskać nowy, efektowny wymiar.

Lasagne – trzy sosy, jedna perfekcyjna warstwa

To danie pokazuje, że klasyka wcale nie musi być nudna. Sosy buraczany, dyniowy i szpinakowy tworzą efektowną, kolorową kompozycję, a żółty ser i parmezan przełamują smaki, nadając lasagne kremową konsystencję. Możesz dowolnie modyfikować ilość sera i warzyw, a efekt i tak będzie spektakularny – danie idealne na rodzinny obiad czy wyjątkową kolację.

Rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest tak sycąca, że drugie danie jest zupełnie zbędne

Przepis na tęczową lasagne w trzech smakach

Ta lasagne to prawdziwa gra smaków i tekstur. Kremowe sosy łączą się z delikatnym makaronem, a aromatyczne warzywa i ser nadają każdej warstwie wyjątkowego charakteru. Przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać – wystarczy odpowiednio zmiksować sosy i ułożyć warstwy w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na 4–6 porcji:

Lasagne - stała baza:

  • 500 g makaronu lasagne,
  • 200 g sera żółtego (gouda, mozzarella lub cheddar),
  • 60 g parmezanu,
  • sól, pieprz,
  • oliwa (do pokropienia po wierzchu).

Sos buraczany:

  • 400 g ugotowanych buraków,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ cebuli,
  • ½ szklanki wody,
  • sól, pieprz.

Sos dyniowy:

  • 500 g upieczonej dyni,
  • 1 mała cebula,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Sos szpinakowy:

  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ cebuli,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do sosu dyniowego podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę. Do sosu szpinakowego podsmaż i odparuj szpinak.
  2. Następnie wszystkie trzy sosy zmiksuj — masa musi być gęsta i mocno doprawiona.
  3. W dużym naczyniu żaroodpornym układaj warstwowo: odrobinę oliwy, płaty makaronu, sos buraczany + trochę sera (mieszamy żółty z dojrzewającym), płaty makaronu, sos dyniowy + trochę sera, płaty makaronu, sos szpinakowy + trochę sera, płaty makaronu — i powtarzaj, aż skończą się składniki.
  4. Wierzch zasyp resztą sera i skrop odrobiną oliwy.
  5. Piecz przez 40 minut w 180°C (góra–dół), aż ser się ładnie zrumieni.
  6. Po upieczeniu odczekaj 10 minut przed krojeniem, by warstwy się ustabilizowały.

Tip: Aby uzyskać efekt jeszcze bardziej kolorowej warstwy, możesz delikatnie zblendować sosy z dodatkiem odrobiny oliwy lub śmietany, co nada im kremowej konsystencji i intensywniejszego koloru.

Przepis pochodzi z nowej książki Jagny Niedzielskiej
Przepis pochodzi z nowej książki Jagny Niedzielskiej © Pascal
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇