Ten przepis na kotlety to mistrzostwo świata. Nawet tradycyjne mielone schodzą na dalszy plan
Bardziej sezonowego przepisu na obiad już dzisiaj nie zobaczysz. Oto prosty sposób na stworzenie jesiennych kotletów, w których pierwsze skrzypce zagra... dynia. Jest halloweenowo? Jest. Jest pysznie? Bardzo! To czego chcieć tu więcej?
24.10.2023 17:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przy okazji pisania o diecie przeciwko przeziębieniom nie mogliśmy nie poruszyć kwestii regularnego spożywania jesienią dyni. Warto przecież zauważyć, że ten wyjątkowy owoc to nie tylko boski smak, październikowo-listopadowy szlagier i budulec wielu różnych ciekawych potraw, ale również zdrowie w czystej postaci. Witaminy z grupy B i beta-karoten to niezawodny sposób na tak bardzo nam teraz potrzebną odporność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
No dobrze, co w takim razie przyrządzić ze wspomnianej dyni? Zupy kremy to klasyka gatunku, która w naszych kuchniach pojawić się, chociaż kilka razy w ciągu jesieni, najzwyczajniej w świecie musi. Ale to nie wszystko. Z pomarańczowych warzyw przygotowujemy jeszcze śniadaniowe placki, ciasta, a nawet focaccie. Dzisiaj idziemy o kolejny krok dalej i pokażemy ci, jak stworzyć wyjątkowe kotlety z dyni. Uwierz nam na słowo, kiedy piszemy, że za chwilę odstawisz zwykłe mielone i to właśnie takimi warzywnymi kotletami będziesz się zajadał przez całą jesień. My już to robimy!
Kotlety z dyni
Składniki:
- około 250 g purée z dyni,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- kilka łyżek bułki tartej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania purée z dyni. Warzywo pokrój na kilka mniejszych kawałków, nie obieraj. Pozbądź się za to pestek. Piecz przez około 45 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Następnie ostrożnie zgarnij łyżką miąższ, przełóż do naczynia i zblenduj.
- Ostudzone purée wymieszaj z jajkiem, odrobiną gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i mniej więcej jedną łyżką posiekanej natki pietruszki. Dodaj także bułkę tartą. To głównie ona odpowiada za zagęszczenie masy, ale nie warto z nią przesadzać, bo kotlety mogą przestać być delikatne.
- Z masy uformuj kotlety, panieruj w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju lub np. maśle klarowanym. Zarumienione podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!