PrzepisDania bezmięsneTen przepis na kotlety to mistrzostwo świata. Nawet tradycyjne mielone schodzą na dalszy plan

Ten przepis na kotlety to mistrzostwo świata. Nawet tradycyjne mielone schodzą na dalszy plan

Bardziej sezonowego przepisu na obiad już dzisiaj nie zobaczysz. Oto prosty sposób na stworzenie jesiennych kotletów, w których pierwsze skrzypce zagra... dynia. Jest halloweenowo? Jest. Jest pysznie? Bardzo! To czego chcieć tu więcej?

Kotlety z dyni niemal jak mielone. A może i lepsze? Oceń sam!
Kotlety z dyni niemal jak mielone. A może i lepsze? Oceń sam!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.10.2023 17:47

Przy okazji pisania o diecie przeciwko przeziębieniom nie mogliśmy nie poruszyć kwestii regularnego spożywania jesienią dyni. Warto przecież zauważyć, że ten wyjątkowy owoc to nie tylko boski smak, październikowo-listopadowy szlagier i budulec wielu różnych ciekawych potraw, ale również zdrowie w czystej postaci. Witaminy z grupy B i beta-karoten to niezawodny sposób na tak bardzo nam teraz potrzebną odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

No dobrze, co w takim razie przyrządzić ze wspomnianej dyni? Zupy kremy to klasyka gatunku, która w naszych kuchniach pojawić się, chociaż kilka razy w ciągu jesieni, najzwyczajniej w świecie musi. Ale to nie wszystko. Z pomarańczowych warzyw przygotowujemy jeszcze śniadaniowe placki, ciasta, a nawet focaccie. Dzisiaj idziemy o kolejny krok dalej i pokażemy ci, jak stworzyć wyjątkowe kotlety z dyni. Uwierz nam na słowo, kiedy piszemy, że za chwilę odstawisz zwykłe mielone i to właśnie takimi warzywnymi kotletami będziesz się zajadał przez całą jesień. My już to robimy!

Kotlety z dyni

Składniki:

  • około 250 g purée z dyni,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety z dyni zacznij od zrobienia purée. To bardzo proste.
Kotlety z dyni zacznij od zrobienia purée. To bardzo proste. © canva.com
  1. Zacznij od przygotowania purée z dyni. Warzywo pokrój na kilka mniejszych kawałków, nie obieraj. Pozbądź się za to pestek. Piecz przez około 45 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Następnie ostrożnie zgarnij łyżką miąższ, przełóż do naczynia i zblenduj.
  2. Ostudzone purée wymieszaj z jajkiem, odrobiną gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i mniej więcej jedną łyżką posiekanej natki pietruszki. Dodaj także bułkę tartą. To głównie ona odpowiada za zagęszczenie masy, ale nie warto z nią przesadzać, bo kotlety mogą przestać być delikatne.
  3. Z masy uformuj kotlety, panieruj w bułce tartej i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju lub np. maśle klarowanym. Zarumienione podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotletydyniaprzepis
Wybrane dla Ciebie