To mięso rozpada się w ustach. Dziś prawie nikt o nim nie pamięta

Jest delikatne, soczyste i rozpływające się w ustach. Na polskich stołach gości od wieków, ale w ostatnim czasie odeszło nieco w zapomnienie. Warto przywrócić mu dawny blask, bo potrafi oczarować smakiem.

To pyszne i delikatne mięsoTo pyszne i delikatne mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Królik w śmietanie to idealne danie dla miłośników delikatnych smaków i lekkich mięs. Przed laty cieszyło się sporą popularnością, będąc często rarytasem serwowanym na specjalne okazje. W ostatnich latach popularność króliczego mięsa spadła, a wiele osób nie wyobraża sobie wziąć go do ust. Warto się jednak przekonać, bo smakuje naprawdę obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Czy mięso z królika jest zdrowe?

Mięso z królika nieśmiało powraca na salony, a tuszkę kupić można nawet w Lidlu. Mięso królika to doskonała alternatywa dla popularnych mięs, takich jak kurczak. Jest chude i zawiera mało tłuszczu. To dobry wybór dla tych, którzy chcą ograniczyć cholesterol. W 100 g mięsa znajdziemy zaledwie 35-50 mg cholesterolu. Dla porównania 100 g mięsa kurczaka zawiera 78-98 mg cholesterolu. Na dodatek jest źródłem wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, żelaza, fosforu i potasu. Nie bez powodu to jedno z pierwszych mięs, jakie poleca się wprowadzać do diety dzieci.

Królik w sosie śmietanowym

Chociaż Polska jest jednym z największych europejskich eksporterów królika, to na rodzimych stołach pojawia się on rzadko. Nieśmiało jednak powraca na salony, a tuszkę można znaleźć nawet w Lidlu. Najlepszym sposobem na to mięso jest duszenie królika w sosie śmietanowym. To danie rozpływa się w ustach.

Pyszny królik w śmietanie
Pyszny królik w śmietanie © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 1 szklanka bulionu,
  • pół płaskiej łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, tymianek, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Porcje królika oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wstaw na noc do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju.
  3. Obsmaż porcje królika z każdej strony na złoty kolor.
  4. Przełóż królika do żaroodpornego naczynia.
  5. Na tej samej patelni, na której smażyłeś królika, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż się zeszklą.
  6. Dodaj warzywa do garnka z królikiem.
  7. Wlej bulion do garnka, dodaj liść laurowy i duś królika na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.'
  8. Wyjmij porcje królika z garnka.
  9. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką.
  10. Wlej śmietanę do sosu w garnku i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  11. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku i włóż porcje królika z powrotem do garnka z sosem.

Pyszna potrawka z królika w sosie śmietanowym jest już gotowa. Podaj ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem i czekaj na zachwyty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej