To mięso rozpada się w ustach. Dziś prawie nikt o nim nie pamięta
Jest delikatne, soczyste i rozpływające się w ustach. Na polskich stołach gości od wieków, ale w ostatnim czasie odeszło nieco w zapomnienie. Warto przywrócić mu dawny blask, bo potrafi oczarować smakiem.
Królik w śmietanie to idealne danie dla miłośników delikatnych smaków i lekkich mięs. Przed laty cieszyło się sporą popularnością, będąc często rarytasem serwowanym na specjalne okazje. W ostatnich latach popularność króliczego mięsa spadła, a wiele osób nie wyobraża sobie wziąć go do ust. Warto się jednak przekonać, bo smakuje naprawdę obłędnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser
Czy mięso z królika jest zdrowe?
Mięso z królika nieśmiało powraca na salony, a tuszkę kupić można nawet w Lidlu. Mięso królika to doskonała alternatywa dla popularnych mięs, takich jak kurczak. Jest chude i zawiera mało tłuszczu. To dobry wybór dla tych, którzy chcą ograniczyć cholesterol. W 100 g mięsa znajdziemy zaledwie 35-50 mg cholesterolu. Dla porównania 100 g mięsa kurczaka zawiera 78-98 mg cholesterolu. Na dodatek jest źródłem wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, żelaza, fosforu i potasu. Nie bez powodu to jedno z pierwszych mięs, jakie poleca się wprowadzać do diety dzieci.
Królik w sosie śmietanowym
Chociaż Polska jest jednym z największych europejskich eksporterów królika, to na rodzimych stołach pojawia się on rzadko. Nieśmiało jednak powraca na salony, a tuszkę można znaleźć nawet w Lidlu. Najlepszym sposobem na to mięso jest duszenie królika w sosie śmietanowym. To danie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 1 królik podzielony na porcje,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 30 proc.,
- 1 szklanka bulionu,
- pół płaskiej łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, tymianek, liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Porcje królika oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wstaw na noc do lodówki.
- Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju.
- Obsmaż porcje królika z każdej strony na złoty kolor.
- Przełóż królika do żaroodpornego naczynia.
- Na tej samej patelni, na której smażyłeś królika, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż się zeszklą.
- Dodaj warzywa do garnka z królikiem.
- Wlej bulion do garnka, dodaj liść laurowy i duś królika na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.'
- Wyjmij porcje królika z garnka.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką.
- Wlej śmietanę do sosu w garnku i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw sos solą i pieprzem do smaku i włóż porcje królika z powrotem do garnka z sosem.
Pyszna potrawka z królika w sosie śmietanowym jest już gotowa. Podaj ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem i czekaj na zachwyty. Smacznego!