Uchodzi za najzdrowszą potrawę świata i pomaga zrzucić oponkę na brzuchu. Jest jednak jedno "ale"
Jest wiele argumentów za tym, by pokochać ostre jedzenie, ale nie dla każdego będzie ono odpowiednie. Dowiedz się, komu taka dieta posłuży, a komu może zaszkodzić i jaki wpływ na zdrowie ma kapsaicyna - substancja odpowiedzialna za "pikantność".
Pikantne potrawy mają ogromną rzeszę fanów, jak i przeciwników. Każdy odczuwa ostrość potraw trochę inaczej i coś, co dla jednej osoby jest za łagodne, dla innej może być zbyt intensywne. Z pewnością pewne dania mogą rozgrzać kubki smakowe do czerwoności. Czy ostre jedzenie jest właściwie zdrowe? W tym artykule dostaniesz na to odpowiedź.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Czy ostre jedzenie jest zdrowe?
Pikantne potrawy są szczególnie popularne w krajach, w których panuje gorący klimat. Wśród największych miłośników mocno doprawionych posiłków są mieszkańcy Azji, Ameryki Środkowej, USA i Bliskiego Wschodu. Niektóre potrawy są tak ostre, że wywołują nawet mrowienie lub drętwienie języka. W Indiach popularna jest wieprzowina Vindaloo uznawana za jedną z najpikantniejszych potraw na całej kuli ziemskiej.
To właśnie z tropikalnych rejonów przybyła do nas moda na jedzenie ostrych dań i jak widać została na dłużej. Obecnie ostre potrawy mają rzeszę swoich zwolenników w Polsce - zarówno ze względu na smak, jak i właściwości zdrowotne. Okazuje się, że ostra kuchnia ma mnóstwo zalet, jednak jak zawsze istnieje druga strona medalu, czyli wady wynikające z jedzenia produktów tej specyficznej kuchni.
Dobra strona ostrych potraw, czyli lista korzyści
Mówiąc o zaletach pikantnych przypraw warto wyjaśnić, z czego one wynikają. Korzystny wpływ na zdrowie jest powiązany z zawartością kapsaicyny. Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym pochodzenia naturalnego, należącym do grupy alkaloidów. Produkowana jest przez rośliny rodzaju pieprzowców (rodzina psiankowatych) i to właśnie ta substancja powoduje mocno pikantny smak. Jednym z lepszych źródeł kapsaicyny jest papryczka chili, z której najczęściej pozyskuje się pożądaną "ostrość" w celach przemysłowych.
Kapsaicyna odpowiada zatem za smak, ale to nie jedyne jej właściwości. Związek ten wpływa również na podkręcenie tempa metabolizmu w organizmie. Jest to związane bezpośrednio ze zwiększeniem zużycia energii oraz tlenku azotu. Z tego względu uważa się, że pikantne jedzenie może usprawnić proces trawienia, co oznacza przyspieszenie procesu odchudzania, czy utrzymania wagi na odpowiednim poziomie.
Pozostając w temacie utraty wagi należy podkreślić, że te cenne substancje mogą przyczyniać się do zmniejszenia apetytu. Jeśli rzadziej odczuwamy głód, lub mamy mniejszy apetyt i szybciej się najadamy, to w efekcie przyjmiemy mniejszą ilość kalorii. Mówi się, że ten naturalny "spalacz" tłuszczu - w duecie z właściwie zbilansowaną dietą - jest w stanie zapewnić satysfakcjonujące efekty.
Inną zaletą włączenia do diety ostrych przypraw jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Za pozytywne efekty podziękuje nam nasze serce. Ostra papryczka polecana jest osobom ze zwiększonym ryzykiem miażdżycy i udaru.
Kolejną korzyścią jest przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antyoksydacyjne działanie kapsaicyny, wspierające pracę układu immunologicznego. To idealna substancja w walce z osłabieniem organizmu - leczy przeziębienie i infekcje dróg oddechowych. Łagodzi objawy zapalenia stawów, a nawet chroni przed nowotworem płuc i prostaty.
Na zakończenie listy korzyści nie zapominajmy o jeszcze jednej zalecie spożywania orientalnych przypraw. Mowa tu o podnoszeniu poziomu testosteronu u mężczyzn. Pośród zwolenników ostrych przypraw są też tacy, którzy polecają je na tzw. kaca, twierdząc, że ich właściwości przyspieszają powrót do formy.
Zła strona ostrych potraw, czyli możliwe skutki uboczne
Prozdrowotne właściwości pikantnego jedzenia są imponujące i trudno z tym polemizować. Warto jednak pamiętać, że takie smaki nie będą służyły wszystkim w równym stopniu. Niektórym tak ostre przyprawy mogą podrażniać żołądek, dlatego warto stopniowo wprowadzać je do codziennego menu. Szczególnie ostrożne w urozmaicaniu diety w ostre potrawy powinny być osoby z wrażliwym układem pokarmowym (np. z zespołem jelita drażliwego).
Spożywane w dużych ilościach mogą skutkować naruszeniem wewnętrznej błony śluzowej żołądka i podrażnieniem przewodu pokarmowego. W konsekwencji możemy narazić się na takie dolegliwości, jak ból brzucha, zgaga, refluks żołądkowy oraz ogólne uczucie dyskomfortu.
Zawsze powinniśmy obserwować reakcje naszego organizmu - i jeśli coś budzi niepokój najlepiej skonsultować się z lekarzem, który doradzi, jak wprowadzać ostre potrawy do posiłków. Specjalista dopasuje poziom spożycia ostrego jedzenia do indywidualnych potrzeb i możliwości organizmu.
Nadmiar ostrych przypraw może być także nieodpowiedni, jeśli chcemy nimi leczyć np. przeziębienie. Zamiast wspierać odporność, osłabiamy organizm.
Ostatnia kwestia to smak - jeśli do dania dołożymy za dużo chili, a danie będzie ostre do granic wytrzymałości, to najprawdopodobniej zabije ono jakikolwiek inny smak. Z tego względu, jeśli gotujecie nie tylko dla siebie, a dla całej rodziny, upewnijcie się najpierw, czy rodzina jest "odporna" na taką kuchnię. Na rodzinny obiad lepiej będzie podać coś bardziej uniwersalnego.