PoradyJak uratować zbyt ostre danie? Sprawdzone sposoby na złagodzenie potraw

Jak uratować zbyt ostre danie? Sprawdzone sposoby na złagodzenie potraw

Jak uratować zbyt ostre danie - Pyszności / Źródło: Canva.com
Jak uratować zbyt ostre danie - Pyszności / Źródło: Canva.com
Agnieszka

22.06.2022 10:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dodałaś za dużo papryczki chilli? Danie jest tak ostre, że nie da się go przełknąć? Nie każdy z jest fanem pikantnych potraw. W związku z tym warto wiedzieć jak skutecznie uratować zbyt ostre danie. Okazuje się, że jest to dziecinnie proste!

Ostra potrawa

Kurczak ostra salsa - Pyszności
Kurczak ostra salsa - Pyszności

Wiele osób uwielbia ostre potrawy. W związku z tym nie boją się dodać dużej ilości papryczki chilli, chrzanu, czy pieprzu kajeńskiego do potraw. Często także zamawiają dania z pikantnymi sosami. Potrawy meksykańskie nie mają przed nimi tajemnic.

Jednak nie każdy z nas jest fanem ostrych dań. Niestety nieraz zdarzyło się, że podczas przygotowywania obiadu, dodaliśmy do niego za dużo chilli. W konsekwencji nasze danie nie nadawało się do jedzenia. Jak możemy uratować zbyt ostrą potrawę?

Jak uratować zbyt pikantne danie?

Jest kilka prostych metody, dzięki którym uratujemy swoje danie. W ten sposób nie będziemy musieli wyrzucać jedzenia i zjemy go z przyjemnością.

  • Cukier
Łyżeczka cukru - Pyszności; Foto: Canva.com
Łyżeczka cukru - Pyszności; Foto: Canva.com

Ażeby uratować zbyt pikantne danie, możemy dodać do niego szczyptę cukru. Równie dobrze sprawdzi się tutaj miód. Należy jednak pamiętać, że składniki te są wyjątkowo słodkie. W związku z tym mogą wpłynąć na smak potrawy.

  • Warzywa

Dodatek warzyw również pozwoli przywrócić delikatny smak potrawy. Warto zwrócić uwagę, jakie warzywa są już w daniu, a następnie zwiększyć ich ilość. Metoda ta najlepiej sprawdzi się w przypadku zup.

  • Mleko lub śmietana
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli chcemy zneutralizować ostry smak potrawy, możemy dodać odrobinę mleka. Jeśli nie mamy przy sobie tego produktu, to można go zastąpić śmietaną. Nabiał dodajemy najczęściej do zup, czy sosów.

  • Cytryna

Kolejnym świetnym sposobem na uratowanie pikantnej potrawy jest dodanie soku z cytryny. Dodatkowo nadamy naszemu daniu kwaskowatego posmaku i przyjemnego aromatu. Pamiętajmy jednak, aby nie wlewać zbyt dużej ilości soku z cytryny! Wystarczy, że użyjemy połówki owocu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 12 dań z makaronem w roli głównej krok po kroku.